Знахідки регіонально рідкісних видів рослин у степовій зоні - Філатова, Ольга; Надточій, Ганна; Вовк, Олександра (My University, 2025)
Мета статті полягає в оприлюдненні даних щодо власних знахідок місцезростання видів флори, включених до Червоного списку Харківської області задля подальшого їх використання при складанні сучасних Червоних книг і списків. Дослідження, проведені протягом 2000-2021рр. на території степової зони Харківської області дозволили виявлені 445 місцезростання 128 видів рослин, занесених до Червоного списку Харківщини. Ця флора представляє всіма систематичними групами вищих судинних рослин. До Lycopodiopsida належить один вид – Lycopodium clavatum; до Polypodiopsida 12 видів, з них до роду Equisetum належать 5; до Gnetopsida та Pinopsida по1 виду Ephedra distachya і Juniperus communis; до порядку Nymphaeales 3 види; до Eudicots 90 видів і до 20. По одному місцезростанню виявлено для Lycopodium clavatum 4 видів Polypodiopsida. 11 Eudicots та 1 Monocotyledon. Особливістю цієї флори є присутність значної кількості вищих спорових рослин, що приурочені до вологих місцезростань та видів, властивих для крейдових степів, що поширені на сході Харківщини.
Keywords: флора; Червоний список; Харківська область; степ; flora; Red List; Kharkiv region; steppe