Формування здорового способу життя підлітків засобами соціальної вуличної роботи - Тарасенко, Неллі (My University, 2013)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.05 – соціальна педагогіка. – Державний вищий навчальний заклад „Донбаський державний педагогічний університет”, Слов’янськ, 2013. У дисертації розкрито суть поняття „здоров’я” та „здоровий спосіб життя” з погляду соціальної педагогіки. Визначено, що формування здорового способу життя підлітків є одним із провідних шляхів вирішення проблеми здоров’я. З’ясовано, що специфіка формування здорового способу життя зумовлена віковими особливостями підлітків, сучасними умовами трансформації українського суспільства, соціальними впливами, зокрема сім’ї, школи, однолітків тощо. Вивчення наукових джерел дозволило констатувати, що соціальна вулична робота – новий, перспективний вид соціально-педагогічної діяльності з клієнтом безпосередньо на його території, в місцях перебування цільової групи, що має на меті покращення стану здоров’я дітей та молоді, зокрема, спрямована на формування здорового способу життя підлітків за допомогою застосування комплексу засобів (сукупності форм, прийомів, методів організації та проведення дозвіллєвої діяльності в умовах мікросередовища, які максимально зорієнтовано на формування здорового способу життя). Аналіз результатів упровадження розробленого комплексу засобів у практику соціального виховання молодого покоління свідчить про ефективність формування здорового способу життя підлітків засобами соціальної вуличної роботи.
Тарасенко Н. В. Формування здорового способу життя підлітків засобами соціальної вуличної роботи : автореф. дис. … канд. пед. наук : 13.00.05 / Н. В. Тарасенко ; Держ. вищ. навч. закл. „Донбас. держ. пед. ун-т”. – Слов’янськ, 2013. – 22 с.
Keywords: підлітки, формування здорового способу життя, соціальна вулична робота, засоби соціальної вуличної роботи, комплекс засобів соціальної вуличної роботи; подростки, формирование здорового образа жизни, социальная уличная работа, средства социальной уличное работы, комплекс средств социальной уличное работы; teenagers, the formation of healthy lifestyles, social street work, the means of social street work, a package of social street work