Емоційна екологія інклюзивного простору та її роль у підтримці дітей із комунікативними труднощами - Бровченко, Анастасія (My University, 2025)
Тези розглядають концепцію емоційної екології інклюзивного простору як ключового чинника підтримки дітей із комунікативними труднощами, зокрема з порушеннями мовлення. Визначено, що ефективна інклюзія виходить за межі фізичної доступності та потребує створення емоційно безпечного середовища, що сприяє розвитку комунікативної компетентності. Автор вводить поняття емоційної екології класу як системи взаємодій, що забезпечує рівень емоційної підтримки, безпеку комунікації та стратегії соціалізації. На основі аналізу вітчизняних та зарубіжних досліджень доведено, що позитивний емоційний клімат є передумовою для розвитку довіри, саморегуляції та соціальної активності дітей з особливими потребами. Підкреслено, що формування такого середовища вимагає від педагога не лише професійної компетентності, але й емоційної чутливості, готовності до підтримки та організації партнерської взаємодії між учнями. Зроблено висновок, що емоційна екологія перетворює формальний освітній простір на живий простір людяності, що є основою справжньої інклюзії.
Keywords: емоційна екологія; інклюзивний простір; комунікативні труднощі; порушення мовлення; емоційна безпека; педагогічна підтримка; соціальна інтеграція