Бінарні заняття з дисциплін природничого циклу як інтеграційна форма підготовки майбутніх офіцерів - Зуб, Олена; Таймасов, Юрій; Турчинов, Артем; Алфімова, Людмила; Пальчик, Оксана (My University, 2021)
У статті обґрунтовано роль бінарних занять як форми інтеграції знань у процесі вивченні навчальних дисциплін природничого циклу при підготовці майбутніх офіцерів Національної гвардії України. Встановлено, що основними перевагами бінарних занять є те, що професійні знання майбутніх фахівців формуються в комплексі, тоді як розрізнене вивчення дисциплін не дає уявлення про цілісне явище, дроблячи його на розрізнені фрагменти. Форма проведення бінарного заняття захоплююча і нестандартна. Використання різних видів діяльності на занятті дає можливість здобувачам вищої освіти підтримувати увагу на високому рівні, що дозволяє говорити про розвиваючий ефект навчання. Бінарні заняття підвищують потенціал здобувачів вищої освіти, ведуть до осмислення і знаходженню причинно-наслідкових зв’язків, до розвитку логіки, мислення, комунікативних здібностей. Бінарні заняття дають можливість до самореалізації у творчому процесі як викладачу так і курсанту, сприяють формуванню професійних компетентностей курсантів. В той же час потрібно розуміти, що не потрібно об’єднувати всі дисципліни в одне ціле, так як вони втрачають свою індивідуальність. Тому бінарні заняття необхідно проводити періодично, щоб курсанти мали уявність про взаємозв’язок між навчальними дисциплінами і зрозуміли, що набуті знання з однієї дисципліни полегшують розуміння процесів, що вивчаються в інших областях знань
Бінарні заняття з дисциплін природничого циклу як інтеграційна форма підготовки майбутніх офіцерів / О. В. Зуб, А. В. Таймасов, А. В. Турчинов, А. В. Алфімова. О. О. Пальчик // Вісник ЛНУ імені Тараса Шевченка. Сер. Педагогічні науки .– Луганськ, 2021. – № 1 (339). – Ч. 1. – С. 134–145.
Keywords: бінарні заняття, інтеграція, інтеграційна форма; binary classes, integration, integration form; бинарные занятия, интеграция, интеграционная форма