Ціннісні орієнтири формування духовної культури майбутніх вихователів як складова професійного іміджу - Колосова, Світлана; Сирова, Юлія (My University, 2020)
У статті висвітлено окремі аспекти формування духовної культури майбутніх вихователів як складової частини іміджу педагога. Розкрито основні компоненти професійного іміджу педагога: природні якості (комунікабельність, емпатійність, рефлексійність, красномовність); якості, сформовані внаслідок виховання та навчання (морально-етичні уявлення, психологічне здоров’я, комунікаційні навички, духовна культура); життєвий і професійний досвід. Встановлено, що імідж вихователя в наукових дослідженнях розглядають у контексті проблем формування індивідуального стилю педагога і визначено як якісну характеристику особистості, яка сприяє прояву її внутрішніх установок, особистісних і професійних якостей, життєвих позицій, духовної культури. Здійснено аналіз різних поглядів на проблему формування духовності особистості. З’ясовано, що духовна культура залежить від психологічних особливостей особистості, її моральних цінностей, пов’язана з оціночними категоріями та з загальною культурою. Узагальнено основні ціннісні орієнтири формування духовної культури майбутніх фахівців дошкільного профілю: гуманістичні цінності (толерантність, емпатія, альтруїзм, перцепція); моральні цінності (совість, гідність, чесність, повага, правдивість, справедливість); професійні цінності (працелюбність, відповідальність, професійні знання та навички, педагогічний такт, професійна етика); самоосвітні цінності (рефлексія, прагнення до пізнання світу, себе, сенсу та призначення свого життя). Встановлено, що цілеспрямована робота по формуванню ціннісних орієнтирів в процесі фахової підготовки сприяє розвитку професійно-особистісної компетентності майбутніх педагогів дошкільного профілю.
Колосова С. В. Ціннісні орієнтири формування духовної культури майбутніх вихователів як складова професійного іміджу / С. В. Колосова, Ю. В. Сирова // Духовність особистості: методологія, теорія і практика : зб. наук. праць. – Сєвєродонецьк : вид-во СНУ ім. В. Даля, 2020. – Вип. 3 (96). – С. 158-167.
Keywords: вихователь, професійний імідж, ціннісні орієнтири, духовність, духовна культура; Educator, professional image, value guidelines, spirituality, spiritual culture; воспитатель, профессиональный имидж, ценностные ориентиры, духовность, духовная культура