Управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента в освітньому середовищі закладу вищої освіти - Аліосманова, Вікторія (My University, 2019)
Актуальність дослідження полягає в тому, що існування суперечностей між вимогами суспільства до розвитку творчого потенціалу майбутнього вчителя та реальним станом підготовки студентів у даному напрямі обумовлює необхідність подальшого більш повного вивчення проблеми управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента. Нині існує запит на виховання творчої особистості, індивідуальності, здатної на відміну від людини-виконавця, самостійно мислити, генерувати оригінальні ідеї, приймати сміливі, нестандартні рішення. Сучасний світ висуває в якості основного пріоритету освіти формування соціально-активної, творчої особистості, здатної швидко та мобільно пристосовуватися до мінливих умов життя. Доведено, що управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента в освітньому середовищі закладу вищої освіти буде ефективним у результаті реалізації відповідних теоретично обґрунтованих педагогічних умов. У роботі послідовно розкрито теоретичні питання управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента, теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено вплив педагогічних умов на управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента в освітньому середовищі закладу вищої освіти, як-от: забезпечення позитивної творчої атмосфери в освітньому середовищі закладу вищої освіти шляхом використання інтерактивних технологій; активізація розвитку творчого потенціалу студентів в процесі розв’язання педагогічних задач; розвиток творчих здібностей студентів під час практики. Результатом дослідження стали: аналіз науково-педагогічної літератури з проблеми управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості майбутнього вчителя, визначення основних педагогічних категорії та зв’язків між ними; характеристика теоретико-методологічних основ ефективності формування творчих здібностей майбутніх педагогів засобами розвитку творчого потенціалу особистості студента; розробка критеріїв та визначення рівнів сформованості творчих здібностей майбутніх педагогів; експериментальна перевірка впливу засобів управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості на формування творчих здібностей майбутніх педагогів.
Аліосманова В. О. Управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента в освітньому середовищі закладу вищої освіти / В. О. Аліосманова ; наук. керівник Мирослава Семенова. – Харків, 2019.
Keywords: управління процесом розвитку творчого потенціалу особистості студента, освітнє середовище, заклад вищої освіти; management of the development of the creative potential of the student’s personality, educational environment, higher education institution; управление процессом развития творческого потенциала личности студента, образовательная среда, учреждение высшего образования