Аудит безпеки освітнього простору закладів вищої освіти як інструмент моніторингу безпеки під час війни - Білозерова, Маріанна (My University, 2025)
У статті висвітлюється актуальне питання забезпечення безпечного освітнього середовища у закладах вищої освіти в умовах воєнного стану. Окреслено ключові напрями та змістові характеристики поняття «безпечний освітній простір», який охоплює фізичну, психологічну, інформаційну та соціальну безпеку всіх учасників освітнього процесу. Особлива увага приділяється аудиту безпеки як ефективному інструменту моніторингу, оцінювання ризиків і стратегічного планування заходів реагування в ЗВО під час воєнних загроз. Описано етапи проведення аудиту безпеки закладу освіти, що були реалізовані за Методикою проведення аудиту безпеки закладу освіти, розробленої експертками Громадської організації «Центр гендерної культури», з урахуванням наказу МОН України від 24.07.2023 № 1/10857-23 «Про рекомендації щодо нарощування фонду захисних споруд цивільного захисту закладів освіти», та наведено приклад практичного досвіду його впровадження у КЗ «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» ХОР. На основі аналізу даних, зібраних під час опитувань та спостережень, виявлено як сильні сторони в організації безпечного освітнього простору (наявність інформаційної підтримки, інтерактивного ресурсу на веб-платформі ЗВО, участь студентства у заходах безпеки), так і існуючі виклики (відсутність укриттів, проблеми доступності для маломобільних груп тощо). Підкреслюється важливість формування інституційної культури безпеки в академічному середовищі та створення цілісної системи запобігання ризикам. У результаті проведення аудиту безпеки було розроблено Дорожню карту підвищення рівня безпеки, яка стала логічним продовженням аналітичної та діагностичної роботи, проведеної робочою групою в межах методичних рекомендацій щодо аудиту безпеки, із урахуванням актуальних безпекових викликів, пов’язаних із повномасштабною війною. У статті також запропоновано підходи до подальшого вдосконалення нормативно-методичного забезпечення та розбудови національної моделі безпечного освітнього середовища в умовах війни.
Keywords: освітнє середовище; аудит безпеки закладу освіти; безпечний освітній простір; заклад вищої освіти; безпекова політика; моніторинг ризиків; дорожня карта підвищення рівня безпеки; educational environment; safety audit; safe educational space; higher education institution; safety policy; risk monitoring; safety roadmap