Зворотний зв’язок у навчальних курсах на платформах МВОК - Золочевська, Марина (My University, 2017)
Стаття присвячена проблемі формувального оцінювання. Розглядаються теоретичні основи надання якісного зворотного зв’язку як інструменту формувального оцінювання. Зворотний зв’язок, який отримує учень, є одним з найважливіших і найвагоміших факторів для перетворення традиційного оцінювання у формувальне, тобто таке, яке формує і підживлює процес навчання. Метою цього дослідження є визначення умов, за яких зворотний зв’язок (реакція, feedback), який отримає учень у відповідь на свої навчальну активність, стане ефективним механізмом формувального оцінювання і, як результат, найбільш можливого прогресу учня. Окрім того, до завдань цього етапу дослідження включено аналіз інструментів, доступних на платформі МВОК (масових відкритих он лайн курсів) Moodle, для організації зворотного зв’язку як механізму формувального оцінювання. Автор аналізує формувальне оцінювання як один із основних трендів розвитку системи сучасної освіти, подає статистичний аналіз вживаності цього терміну у науковій літературі, здійснений за допомогою сервісу SpringerExemplar, а також визначає на основі літературних джерел специфічні риси цього виду оцінювання на відміну від інших. Особливості формувального оцінювання визначають необхідність прискіпливо ставитися до проблеми надання учню якісного зворотного зв’язку. У статті подано трактування поняття «зворотний зв’язок», надано класифікацію та охарактеризовано такі його види, як ретроспективне, перспективне та інтроспективне. У курсах на платформах МВОК (наприклад, Moodle) є можливості планувати зворотний зв’язок через коментування відповідей учнів. Щоб формалізувати ці коментарі подано схему- модель аналізу відповідей учнів. Практично реалізувати ідеї подання різних типів зворотного зв’язку у курсах на платформах МВОК автор рекомендує через встановлення налаштувань і вибору потрібних режимів. У статті проаналізовано використання інтерактивного та адаптивного режимів опитування, надано рекомендації щодо налаштування параметрів перегляду коментарів. Поза увагою автора залишилися питання розробки контенту тестів, а також розробка комплексної технології створення тестів для формувального оцінювання, які планується розглянути у перспективі.
Золочевська М. В. Зворотний зв’язок у навчальних курсах на платформах МВОК / М. В. Золочевська // Відкрите освітнє е-середовище сучасного університету : зб. наук. праць. – Київ : Київ. ун-т ім. Б. Гринченка, 2017. – Вип.3. – С. 230–237.
Keywords: формувальне оцінювання; зворотний зв’язок; тест; платформа Moodle; масові відкриті он-лайн курси (МВОК)