Мовленнєва взаємодія на дебатах: комунікативний портрет медіатора - Крот, Анна (My University, 2019)
Дане дослідження присвячене встановленню типології англомовних та українських мовленнєвих взаємодій за форматом їхнього перебігу, генезою та жанровою диференціацією; створення науково обґрунтованої комплексної моделі забезпечення медіації в Україні як важливого елементу реалізації принципу мовленнєвої взаємодії. Актуальність роботи зумовлена інтересом до проблеми дослідження та тенденцій розвитку мовленнєвої взаємодії на дебатах; визначено, що мовленнєва взаємодія на дебатах являє собою альтернативний метод вирішення спорів та відображає високий рівень розвитку культури суспільства із залученням нейтрального посередника (медіатора), що дозволяє сторонам обирати найефективніший і прийнятний для них варіант вирішення спору які відображають визначні цінності суспільного розвитку. Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає у встановленні типології англомовних та українських мовленнєвих взаємодій за форматом їхнього перебігу, генезою та жанровою диференціацією та створення науково обґрунтованої комплексної моделі забезпечення медіації в Україні як важливого елементу реалізації принципу мовленнєвої взаємодії. Методи дослідження. Методологічну основу роботи становить сукупність загальних методів наукового пізнання, а також спеціальних методів. Фундаментальний концепт дослідження становлять наступні методи: діалектичний – для визначення мовленнєвої взаємодії на дебатах як комплексної моделі реалізації принципу дебатів. Історичний метод дав змогу відстежити ґенезис процедури мовленнєвої взаємодії на дебатах, еволюцію явищ, що досліджуються, динаміку їх становлення, проаналізувати їх розвиток практичній діяльності. Системно-структурний метод використано для ґрунтовного дослідження мовленнєвої взаємодії на дебатах як певної системи, її суб’єктно-об’єктного складу.
Крот А. В. Мовленнєва взаємодія на дебатах: комунікативний портрет медіатора :пояснювальна записка до магістерської роботи спеціальності 014 «Англійська мова» / А. В. Крот ; наук. керівник Олена Кобзєва. – Харків, 2019. – 83 с.
Keywords: дебати, мовленнєва взаємодія, посередництво, медіатор, комунікативний портрет; debate, speech interaction, mediation, mediator, communicative portrait; дебаты, речевая взаимодействие, посредничество, медиатор, коммуникативный портрет