Визначення продуктивності транспортерів бурякозбиральних машин - Поляшенко, С.; Єсіпов, А.; Олянич, Лариса (My University, 2020)
Конвеєри є складовою, невід'ємною частиною сучасного технологічного процесу, вони встановлюють і регулюють темп виробництва, забезпечують його ритмічність, сприяють підвищенню продуктивності праці і збільшення випуску продукції. Проектування скребкових транспортерів бурякозбиральних машин ведеться головним чином на основі накопиченого досвіду і шляхом послідовних наближень (проектування, випробування, коригування конструкції і т.д.). Однією з основних вимог, що пред’являються до конструкції транспортерів бурякозбиральних машин, є забезпечення якості продукції коренеплодів цукрового буряка при вивантаженні їх в кузов транспортного засобу. Робота транспортера залежить від десяти основних параметрів, варіювання яких дає десятки тисяч комбінацій. Tpaєктopія падіння коренеплодів при вивантаженні транспортером визначається конструктивними і кінематичними і розмірними характеристиками вороха коренеплодів. Траєкторія падіння коренеплодів при відриві від полотна транспортера визначалася аналітично, при цьому діаметр коренеплодів розглядався як дискретна випадкова величина. Однією з найбільш актуальних завдань є визначення формул для обчислення продуктивності, яка залежить як від ряду конструктивних параметрів самого транспортера, так і від розмірних характеристик вороху бурякових коренеплодів. Для дослідження були застосовані методи планування повного факторного експерименту. Отримані регресійні залежності для великих і середніх коренеплодів, які треба враховувати для отримання максимальної продуктивності транспортерів бурякозбиральних машин. Чисельний аналіз отриманих регресійних залежностей показує, що в дослідженому ФП величина продуктивності приблизно прямо пропорційна висоті скребка і обернено пропорційна куту нахилу полотна відносно горизонтальної площини. Величина продуктивності нелінійно залежить від швидкості транспортера, причому для фіксованих значень висоти скребка і куту нахилу полотна продуктивність має максимум при значеннях швидкості транспортера Vm > 1,4 м/с
Поляшенко С. О. Визначення продуктивності транспортерів бурякозбиральних машин / С. О. Поляшенко, А. В. Єсіпов , Л. В. Олянич // Технічний сервіс агропромислового, лісового та транспортного комплексів. - 2020. - № 21. - с.148-155.
Keywords: продуктивність транспортера, висота скребка, кут нахилу полотна, швидкість транспортера, коренеплоди, траєкторія; conveyor productivity, scraper height, canvas angle, conveyor speed, root crop, trajectory; производительность транспортера, высота скребка, угол наклона полотна, скорость транспортера, корнеплоды, траектория