Система розвитку соціальної компетентності студентської молоді в інклюзивному освітньому просторі - Андреєва, Марія (My University, 2023)
Стаття присвячена проблемі розвитку соціальної компетентності студентської молоді в інклюзивному освітньому просторі. Окрема увага присвячується ґрунтовній розробці відповідної системи. У дослідженні зазначається, що створення педагогічної системи вимагає визначення й опису структури й складу процесу виховання, чому і приділено ґрунтовну увагу, зокрема в якості структурних одиниць (компонентів) педагогічної системи було визначено мету, принципи, зміст, форми й методи, суб’єкт, об’єкт і результат. Зосереджено увагу на ґрунтовному аналізі відповідних компонентів системи розвитку соціальної компетентності студентської молоді в інклюзивному освітньому просторі: цільовий, що поєднує мету, завдання та принципи функціонування системи; змістовий, що визначає напрями реалізації системних завдань; методичний, що описує форми, методи, засоби, використання яких є доречним у системі, а також її об’єкт та суб’єкт. Окрема детальна увага статті приділяється аналізу напрямів соціально-педагогічної та виховної діяльності сам із врахуванням специфіки інклюзивного освітнього простору, оскільки саме він забезпечує ефективний розвиток та становлення студентської молоді не залежно від рівня здоров’я та дає змогу для усебічної соціальної самореалізації.
Keywords: соціальна компетентність; розвиток соціальної компетентності; інклюзія; інклюзивне суспільство; інклюзивний освітній простір; система розвитку соціальної компетентності; social competence; development of social competence; inclusion; inclusive society; inclusive educational space; system of social competence development