Використання інтерактивних засобів у профілактичній діяльності суб’єктів з проблем сексуального насилля як чинник соціальної зрілості - Онипченко, Оксана; Білозерова, Маріанна; Онипченко, Ілля (My University, 2024)
Авторами статті вказується, що проблема сексуального насильства над дітьми є дуже актуальною і водночас складною, оскільки важко як встановити кількість потерпілих дітей, так й своєчасно оказати їм кваліфіковану допомогу та надати підтримку (це обумовлено табуйованістю теми сексуального насильства щодо дітей у суспільстві; непідготовленістю суб’єктів працювати по цій темі; соціальна й психологічна незрілість дітей, що ставить їх у повну залежність від дорослих; нездатність дітей захистити себе через відсутність навичок безпечної поведінки та ін.). Зазначається, що дитина доволі часто неспроможна самостійно визначити сам факт сексуалізованого насильства або не завжди знає як поводитися в ситуації, коли дорослий заподіює їй дискомфорт чи психологічно тисне на неї. Підкреслюється, що особливі складнощі виникають, якщо кривдник є авторитетною особою для дитини і докладає неабияких зусиль, вдаючись до «хитрощів», щоб завоювати її довіру. Через це дуже важливо дорослим навчити дитину просити про допомогу, якщо будь-хто змушує її відчувати себе ображеною, збентеженою, наляканою. Наводяться дієві засоби профілактики сексуального насильства щодо дітей: методичні матеріали інтерактивних заходів щодо формування навичок соціально-відповідальної поведінки дітей різної вікової категорії (4–6, 10–13, 14–18 років); онлайн-курс «Я вмію себе захистити» для дітей 14–18 років; відео щодо профілактики секстингу «Історія Юльки» та «Історія Матеуша»; матеріали кампанії «Уважні батьки»; відеокурс О. Нагули для батьків «Навчіть дитину захищатися»; серія із 6-ти навчальних відеоуроків для батьків та дорослих, які працюють з дітьми та для дітей «Батьківство в епоху цифрових технологій»: «Захист дітей онлайн», «Сексуальний шантаж», «Секстинг», «Секс-чатинг», «Грумінг», «Зображення сексуального характеру, що використовуються для помсти» та ін. Наголошується, що головна задача суб’єктів з профілактики сексуального насильства під час використання інтерактивних засобів – увага щодо питань інформаційно-психологічної безпеки особистості дитини, адже захоплення новітніми інформаційними технологіями, відсутність необхідного життєвого досвіду та навичок прогнозування ризиків, зокрема в інтернеті, може стати причиною небезпечних ситуацій у реальному житті
Keywords: соціальна зрілість; соціальна відповідальність; тренінгові технології; інтерактивні засоби; здобувачі освіти; професійна підготовка; компетентність; насильство; сексуальне насильство; профілактика; суб’єкти з проблем сексуального насильства; social maturity; social responsibility; training technologies; interactive tools; learners; professional training; competence; violence; sexual violence; prevention; subjects of sexual violence problems