Фразеологічні номінації концепту «ПРАЦЯ» в англомовній картині світу - Панченко, Віолетта (My University, 2023)
Стаття присвячена аналізу та інтерпретації фразеологізмів, які репрезентують концепт ПРАЦЯ в англійській мові. Досліджено широкий спектр фразеологічних одиниць, зміст яких пов’язаний із цим соціально значущим феноменом. Окрема увага присвячена лінгвістичним особливостям, семантичним відтінкам та використанню фразеологізмів у різноманітних контекстах. Визначено, що фразеологічні репрезентації концепту ПРАЦІ в англійській мові можна розглядати з позиції наявності таких семантичних груп: процес праці як діяльність, суб’єкт праці, результат праці, якість виконання, важкість праці, ставлення до праці, знаряддя виробництва. Доведено, що найбільш уживаними у складі фразеологічних одиниць є лексеми work, job, labour, do та похідні від них. Проілюстровано, що для англійської фразеології властиве чітке протиставлення праці як діяльності та роботи як служби, джерела заробітку. Характерна риса англійської ідіоматики виступає віддзеркалення незадоволення своїм становищем у трудовому колективі, професійній діяльності у значній кількості фразеологічних одиниць. Концептуально значущим є також сприйняття праці як прояву соціального розшарування суспільства. Окрему групу становлять фразеологізми, що вказують на певні історичні реалії, пов’язані з концептом ПРАЦЯ. Ці семантичні групи відображають різноманітні аспекти та підходи до концепту ПРАЦЯ в англійській мові через призму фразеології. Кожна фразеологічна номінація несе в собі власні відтінки значень та використовується в певних контекстах для точнішого вираження смислових нюансів, відповідно до намірів комунікантів. Результати дослідження вказують на те, що фразеологізми, пов’язані із концептом праці, виконують важливу функцію в мовленні та комунікації, надаючи не тільки лінгвістичний, а й культурний контекст. Стаття може використовуватися як основа для подальших досліджень у галузі фразеології та концептуальної семантики, розширюючи наше розуміння мови та її взаємодії з культурою The article is devoted to the analysis and interpretation of phraseological units that represent concept WORK in the English language. A wide range of phraseological units, the semantics of which is related to this socially significant phenomenon, has been studied. Special attention has been paid to the linguistic features, the semantic nuances and the use of idioms in various contexts. It has been determined that phraseological representations of concept WORK in the English language can be considered from the standpoint of analysing the following semantic groups: work as an activity, subject of work, result of work, quality of performance, difficulty of work, attitude to work, tools of production. It has been proven that the lexemes ‘work’, ‘job’, ‘labour’, ‘do’ and their derivatives are the most productive in the composition of phraseological units. It has been emphasized that English phraseological units illustrate a clear contrast between work as an activity and work as a service, a source of income. A characteristic feature of English idiomatics is the the fact that a significant number of phraseological units reflect personal dissatisfaction with the position in the workforce or nature of professional activity. The perception of work as a manifestation of the social stratification of society is also a conceptually significant element. A separate group consists of phraseological units indicating certain historical realities related to concept WORK. These semantic groups reflect various aspects and approaches to concept WORK in the English language through the lens of phraseology. Each phraseological nomination carries its own shades of meaning and is used in certain contexts to more accurately express semantic nuances, in accordance with the intentions of the communicators. The results of the study indicate that idioms related to the concept of work perform an important function in speech and communication, providing not only linguistic but also cultural context. The paper can be used as a basis for further research in the field of phraseology and conceptual semantics, expanding our understanding of language and its interaction with culture
Панченко В. В. Фразеологічні номінації концепту «ПРАЦЯ» в англомовній картині світу / В. В. Панченко // Актуальнi питання гуманiтарних наук. – Дрогобич : Гельветика, 2023. – Вип. 69. – Том 3. – С. 140–145
Keywords: фразеологічна одиниця, концепт, праця, мовна картина світу, англійська мова; phraseological unit, concept, work, linguistic worldview, the English language