Гармонійне виховання дітей 4-6 років культурно-освітньому просторі дошкільного навчального закладу - Чаговець, Алла (My University, 2019)
Чаговець А.І. Гармонійне виховання дітей 4-6 років у культурно-освітньому просторі дошкільного навчального закладу. – Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, Київ, 2019. Наукове дослідження присвячене теоретичним і практичним аспектам функціонування системи виховання дітей 4-6 років у культурно-освітньому просторі ДНЗ. Здійснено аналіз проблеми цілісного розвитку дитини дошкільного віку в контексті сучасних концепцій самоцінності дитинства. Обґрунтовані науково-методологічні підходи (антропологічний, аксіологічний, екопсихологічний, субʼєктно-середовищний, системно-синергетичний, інтегративно-діяльнісний) до гармонійного виховання дітей 4-6 років у культурно-освітньому просторі ДНЗ; на основі історико-педагогічного аналізу стану гармонійного виховання дітей дошкільного віку в історії філософсько-педагогічної думки, визначені особливості виховання дітей на підставі інтеграції, в основу якої покладено принцип калокагатії. Розкрито понятійний апарат і провідні ідеї концепції гармонійного виховання дітей дошкільного віку в культурно-освітньому просторі ДНЗ. На основі визначених закономірностей та принципів до організації процесу виховання дітей дошкільного віку в культурно-освітньому просторі ДНЗ визначено сутність гармонійного виховання дітей 4-6 років; схарактеризовано культурно-освітній простір закладу дошкільної освіти. Визначено критерії, показники та рівні вихованості дітей 4-6 років; гармонійну вихованість дітей 4-6 років – як інтегровану властивість особистості, розвиток її фізичних якостей і сформованість знань і вмінь психофізіологічної, духовно-світоглядної, емоційно-ціннісної та діяльнісно-творчої домінант особистості, що забезпечують якісно новий рівень фізичного (ціннісно-тілесного) та духовного (морально-естетичного) розвитку дитини дошкільного віку. Зазначені педагогічні умови ефективного функціонування системи гармонійного виховання дітей 4-6 років у культурно-освітньому просторі ДНЗ та розкриті основні методи, форми і засоби. Обґрунтовано та спроектовано теоретичну модель педагогічної системи, яка складається блоків: цільового (загальна концепція і мета); теоретико-методологічного (наукові підходи, завдання і принципи); змістовно-технологічного (зміст, форми, методи, засоби та педагогічні умови) і критеріально-результативного (компоненти, критерії, показники та рівні цілісного розвитку гармонійної вихованості у взаємодії ціннісно-тілесного та морально-естетичного складників (високий, достатній, середній, низький). Експериментально перевірено ефективність педагогічної системи та розроблено методичне забезпечення цього процесу.
Чаговець А. І. Гармонійне виховання дітей 4-6 років культурно-освітньому просторі дошкільного навчального закладу / Чаговець Алла Іванівна, Східноукраїнський нац. ун-т імені Володимира Даля : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня д-ра пед. наук : 13.00.07. – Київ, 2019. – 41 с.
Keywords: дитина 4-6 років, гармонійна вихованість, система гармонійного виховання, культурно-освітній простір ДНЗ, інтеграція, ціннісно-тілесне та морально-естетичне виховання, методи, форми, засоби гармонійного виховання, ритмопластика, педагогічні умови, результативність системи гармонійного виховання; preschool child, system of harmonious upbringing, cultural-educational space of preschool educational institution, holistic physical and morally aesthetic education, methods, forms and means of harmonious upbringing, rhythm plastic, pedagogical conditions, effectiveness of harmonious upbringing system; ребенок 4-6 лет, гармоническая воспитаность, система гармоничного воспитания, культурно-образовательное пространство ДОУ, ценностно-телесное и нравственно-эстетическое воспитание, методы, формы, средства гармоничного воспитания, ритмопластика, педагогические условия, результативность системы гармоничного воспитания