Логопедична робота з молодшими школярами з порушеннями аутистичного спектру на заняттях з розвитку зв’язного мовлення - Фурсова, Ліна (My University, 2025)
У кваліфікаційній магістерській роботі розглянуто феноменологію розладів аутистичного спектру в молодшому шкільному віці, охарактеризовано типологію мовленнєвих розладів, якими супроводжується РАС у дітей даної категорії, описано сучасні науково обґрунтовані методики мінімізації мовленнєвих порушень у молодших школярів із РАС, зокрема, на заняттях із розвитку зв’язного мовлення. Особливу увагу приділено особливостям проведення діагностично-прогностичної роботи з учнями, котрі мають РАС і і системні розлади мовленнєвого розвитку. Наведено практичні методи та прийоми корекційно-розвивальної роботи, що сприяють розвитку зв’язного мовлення у молодших школярів із РАС на заняттях з розвитку зв’язного мовлення. Практична цінність роботи полягає у тому, що результати дослідження можуть бути корисними в роботі логопедів і педагогів, які працюють із учнями молодших класів із РАС та системними розладами мовлення.
Keywords: розлади аутистичного спектру; порушення мовлення; молодший шкільний вік; корекційно-розвивальна робота; заняття з розвитку зв’язного мовлення; autistic spectrum disorder; speech impairments; primary school students; correctional and developmental work; fluent speech development lessons