Інклюзія у фортепіанній підготовці майбутніх учителів музичного мистетцва: методологічні підходи та практичні аспекти - Цуранова, Оксана; Бившева, Тамара; Погода, Олена; Смородський, Віталій; Смородська , Марина (My University, 2025)
У статті розглядаються питання інклюзії в музичній освіті в контексті дистанційного навчання, зокрема на прикладі фортепіанної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Актуальність дослідження визначена необхідністю адаптації музичної освіти до сучасних умов, коли дистанційне навчання стає важливим компонентом освітнього процесу. Інклюзія в такому контексті охоплює не лише адаптацію навчальних матеріалів для здобувачів вищої освіти з обмеженими можливостями, але й забезпечення рівного доступу до освітніх ресурсів для всіх здобувачів вищої освіти , незалежно від їхнього фізичного чи соціального статусу.
Keywords: інклюзія; музична освіта; дистанційне навчання; фортепіано; самостійне навчання; педагогічні підходи; цифрові інструменти; інклюзивні методики; навчальний процес; адаптація; inclusion; music education; distance learning; piano; self-directed learning; pedagogical approaches; digital tools; inclusive methodologies; educational process; adaptation