Збереження здоров’я засобами скандинавської ходьби - Суровов, Олексій; Калашник, Дмитро (My University, 2021)
На сьогодні важливим питання у всьому світі є забезпечення міцного здоров’я та підвищення рухової активності людини. Скандинавська ходьба є одним із ефективних різновидів рекреаційних занять фізичними вправами та тим засобом, що сприяє здоров’ю людини та зміцненню імунітету. Актуальність теми. Важливою складовою людського життя є рухова активність. Велика кількість людей, на сьогоднішній день, не уявляє своє життя без спорту, адже завдяки фізичним навантаженням, можна змінити не тільки зовнішній стан, але і психологічний. Здоров’я людини є повним фізичним, духовним і соціальним благополуччям. В умовах сьогодення, скандинавська ходьба постає як унікальний вид спорту. Навантаження корисне для здоров’я людини, яка не має протипоказань. При виконанні рухів задіяні 90 відсотків м’язів. Завдяки заняттям скандинавською ходьбою знімається нервово-емоційна напруга, а організм насичується киснем. Оскільки аеробні можливості організму складають основу життя, то протягом тривалого часу людина може виконувати напружену роботу, нарощуючи при цьому фізичну працездатність і витривалість. При скандинавській ходьбі покращується серцево-судинна і дихальна система, знімається напруга м’язів шийно-плечового відділу, зміцнюються м’язи спини, знижується навантаження на суглоби ніг на 10–20% в порівнянні із звичайною ходьбою, покращується настрій, стійкість до стресів, знижується дратівливість, крім того, регулюється робота центральної нервової системи. При ходьбі з палицями підтримуються в тонусі всі основні групи м’язів. Мета дослідження – теоретичне обґрунтування скандинавської ходьби як фактору збереження здоров’я молоді. Результати дослідження. Формується новий руховий стереотип впродовж перших 2–3 занять. Палиці, які використовуються в якості опори, знижують навантаження на суглоби колін і тазостегнову область. Визначений вид фізичного навантаження підходить людям, які страждають хворобами ніг. Для людей, у яких є зайва вага, скандинавська ходьба є прекрасним аналогом бігу, оскільки навантаження на суглоби є значно меншими. Внаслідок придатності скандинавської ходьби у різних сферах фізкультурно-спортивної діяльності (рекреація, реабілітація, туризм) виокремлюють три основні категорії: – здоров’я; – фітнес; – спорт. На рівні категорії здоров’я, скандинавська ходьба забезпечує сприятливий та всебічний вплив на системи та функції організму задля оздоровлення. На рівні категорії фітнесу, скандинавська ходьба є інтенсивнішою, рухи в суглобах досить амплітудні, внаслідок чого покращується аеробна витривалості та зменшується маса тіла. На рівні категорії спорт, скандинавська ходьба включає кваліфіковане з перешкодами (підйоми і спуски) вирішення задач, долаючи при цьому дистанцію пробіжками або стрибками за допомогою палиць. Завдяки цьому, покращується сила, аеробна та анаеробна витривалість.
Суровов О. Збереження здоров’я засобами скандинавської ходьби / О. Суровов, Д. Калашник // Актуальні проблеми фізичної культури і спорту в сучасному суспільстві : збірник наукових праць ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (м. Житомир, 4 листопада 2021 р.). – Житомир : Вид-во ЖДУ імені І. Франка, 2021. – С. 39–40
Keywords: здоров’я, скандинавська ходьба, молодь, фактор збереження здоров’я, рекреаційні фізичні вправи; health, Nordic walking, youth, health factor, recreational exercise