Розвиток взаємодії викладача і студента в контексті трансформаційних змін у системі педагогічної освіти - Степанець, Іван (My University, 2025)
Стаття присвячена розгляду проблеми взаємодії викладачів і студентів в контексті демократизації та гуманізації освітнього процесу у закладах вищої, зокрема педагогічної, освіти. Актуальність дослідження обумовлюється потребою створення ефективного освітнього середовища, яке б перетворювало взаємодію головних суб’єктів освітнього процесу у механізм розвитку особистості та підвищення професійного становлення майбутніх фахівців. Зазначено, що основними принципами взаємодії у сучасному ЗВО мають бути партнерство, рівноправність, взаємна вимогливість і відповідальність, повага, доброзичливість та співпраця. Метою дослідження є висвітлення та характеристика основних психологічно-педагогічних та організаційно-методичних аспектів педагогічної взаємодії в умовах ЗВО.
Keywords: освітній процес; суб’єкти освітнього процесу; педагогічна взаємодія; співпраця; педагогічна етика; етичні цінності; educational process; subjects of the educational process; pedagogical interaction; collaboration; pedagogical ethics; educational values