Психологічна реабілітація військовослужбовців як передумова відновлення боєздатності збройних сил України - Онипченко, Оксана Ігорівна; Марченко ч, Владислав Валерійови (My University, 2023)
Військовослужбовці, які виконують завдання в особливих умовах бойових дій, переживають суттєві внутрішні навантаження, що можуть руйнувати звичне світосприйняття та поведінку, призводити до небезпечних наслідків, розладів адаптації. Такий психічний стан військовослужбовця характеризується складними психофізіологічними розладами (погіршенням самопочуття, психосоматичними проявами), поведінковими змінами (різкою зміною мотивації діяльності, стратегії поведінки, погіршенням стосунків з оточуючими, родиною тощо), емоційними трансформаціями (невмотивованою агресією, збудливістю, підвищенням чутливості), погіршенням якості когнітивних процесів (трансформацією картини світу, наявністю ірраціональних, травматичних думок тощо). Ці особистісні зміни можуть призвести до негативних наслідків, знижуючи психологічну готовність особового складу до виконання бойових завдань. Військовослужбовці після бойових дій мають повернутися до служби в місцях постійної дислокації, а згодом й до мирного життя психічно повноцінними особами. Для цього, по-перше, кожному слід усвідомити, що ПТСР не є психічною хворобою, але природною реакцією особистості на тривале або шокове перевантаження. Нажаль, ПТСР може призвести до негативних, навіть фатальних наслідків, якщо своєчасно не звернути уваги на його прояви. Тому профілактика психологічних негараздів та психічних розладів, які зумовлені перебуванням у зоні бойових дій, має стати звичайною практикою для військовослужбовця ЗСУ, як в арміях країн -членів НАТО. Тому система психологічної реабілітації може стати запорукою відновлення бойової готовності ЗСУ та з іншого боку сприяти реадаптації до умов мирного життя.
Онипченко О. І. Особистість, суспільство, війна / О. І. Онипченко, В. В. Марченко : тези доповідей учасників міжнар. психологічного форуму ( Харків, 7 квіт. 2023 р.). – Харків : Харків. нац. ун-т внутр. справ, 2023. – С. 176-178
Keywords: Психологічна реабілітація військовослужбовців, профілактика ПТСР