Естетичний розвиток здобувачів вищої освіти у процесі викладання фізики та математики - Вдович, Світлана; Брославська, Галина (My University, 2025)
У статті обґрунтовано зв’язок естетики з фізикою та математикою, а також можливості фізико-математичних дисциплін в естетичному розвитку студентської молоді у закладах вищої освіти; розглянуто основні засоби та принципи естетичного розвитку і виховання студентської молоді на заняттях із фізики та математики. Автори наголошують, що естетично привабливі фізичні явища є об’єктами дослідження у фізиці та математиці та водночас ваблять митців, багато науковців не лише вбачають прекрасне у власній професійній діяльності, а й водночас успішно реалізовують себе у сфері мистецтва, а митці активно застосовують знання з фізики та математики, створюючи свої шедеври. До основних засобів естетичного розвитку особистості під час викладання фізики і математики автори відносять: наочно-демонстративні (естетика підручників, технічних пристроїв, задач, рівнянь і формул, інтер’єру, використання творів мистецтва); вербально-акустичні (мовлення педагога, звуковий супровід, художні описи фізичних явищ), структурно-логічні (естетика фізичних явищ, законів, теорій, математичних рівнянь і формул, лаконічності доведення теорем, чіткість алгоритмів, міжпредметні зв’язки), інформаційно-комунікаційні (використання сучасних технологій і штучного інтелекту, естетика комп’ютерного моделювання, програмування, візуалізації та пошуку інформації), інтерактивні (симуляції, мультимедіа-комплекси, активна взаємодія та безпосередня участь усіх суб’єктів освітнього процесу в пошуку шляхів розв’язання навчальних завдань), практичні (зв'язок із практикою)
Keywords: естетичне виховання; естетичний розвиток; викладання фізики; викладання математики; здобувач вищої освіти; aesthetic education; aesthetic development; teaching physics; teaching mathematics; higher education applicant