Художня інтерпретація жіночості в романі В. Лиса «Соло для Соломії» - Масло, Ольга; Волкова, Ірина; Лакєєва, Валерія (My University, 2022)
Володимира Лиса «Соло для Соломії» шляхом інтерпретації таких сегментів, як мати, берегиня родинного щастя, подруга, донька, кохана, а також аналізу внутрішніх та зовнішніх чинників формування жіночності героїнь трьох поколінь. Визначено засоби, що увиразнюють ідентифікацію фемінного на тлі політичних зрушень XX століття: семантика імені, історичні реалії, що безпосередньо впливають на жіночу долю, стосунки з чоловіками як носіями різних модусів світосприйняття, контрасти почуттів та самоаналізу трьох Соломій. Відповідно політичні, соціальні та моральні проблеми XX століття відтворюються через світосприйняття жінок різних поколінь. Автор використовує ім’я як один із засобів творення образу жінки, уважаючи його своєрідним оберегом, а також сукупністю типових якостей характеру тощо. Навіть у життєвій траєкторії людей з однаковим ім’ям є подібні випробування та винагороди – саме таку тенденцію ми вбачаємо у системі імені Соломія. Найбільш детально проаналізовано ключовий жіночий образ – Соломії-середньої, який розкривається впродовж усього твору. Жіночність часто інтерпретується за допомогою пісні. В. Лис зображує ситуацію, коли доля симпатизує та водночас випробовує героїнь, адже вони постійно дістають шанс на зміни, нові знайомства, кохання, проте щоразу не можуть «втримати цей успіх». З’ясовано, що автор проводить чітку межу між пріоритетами чоловіка та жінки. Материнські цінності домінують в деяких жіночих образах роману (Соломіїсередньої) та полягають у добровільній відмові від жіночого щастя із коханим чоловіком. Така жертовність жінки зрозуміла з погляду матері, проте з погляду жінки як самодостатньої особистості – це пригнічення самоповаги та самосвідомості. Саме такою моделлю є образ жінки ХХ ст., яка на перше місце ставить материнство. На нашу думку, за допомогою жіночих образів автор закликає переосмислити глобальний вплив тоталітарної системи на становлення особистості та доводить, що відновити та зберегти свою ідентичність може звернення в минуле, аналіз своїх вчинків, повернення на терени Батьківщини.
Масло О. Художня інтерпретація жіночості в романі В. Лиса «Соло для Соломії» / О. Масло, І. Волкова, В. Лакєєва // Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Філологія. Журналістика, 2022. – Том 33 (72) – № 5. – Ч. 2. – С. 89-95.
Keywords: фемінність, образ жінки, семантика імені, історичні реалії, модус світосприйняття, ідентичність; femininity, image of a woman, semantics of a name, historical realities, mode of world perception, identity