Історична географія - Пономарьова, Галина; Хряпін, Едуард; Башлай, Віталій (My University, 2018)
У курсі лекцій поставлена мета ознайомити студентів зі спеціальною галуззю історичної науки , що досліджує взаємодію природи та людини, вплив географічного фактору на розвиток історичного процесу , використання людиною природи у своїй діяльності впродовж всієї її історії, орієнтуватись в історичному процесі , використання людиною природи у своїй діяльності впродовж всієї її історії, орієнтуватись в історичному просторі за допомогою карт , які відображають стан суспільства на шляху його розвитку у взаємовпливі природи, людини з цивілізацією. У пропонованому курсі лекцій розглядаються основні концептуальні засади дисципліни, проблемні питання ономастики, топоніміки, етноніміки, головні періоди формування української етнічної та державної території та їх адміністративно-територіальному устрою, межах і кордонах. Курс лекцій розрахований для фахових студентів-істориків, викладачів та спеціалістів гуманітарних наук і осіб зацікавлених у пізнанні багатогранного історичного розвитку.
Історична географія : курс лекцій / уклад. : Г. Ф. Пономарьова, Е. О. Хряпін, В. М. Башлай ; Комун. закл."Харків. гуманітар.-пед. акад." Харків. облради. – Харків : Андреєв К. В., 2018. – 192 с.
Keywords: історична географія, історичний простір, взаємовплив суспільства з природою, взаємовплив людини з цивілізацією, ономастика, топоніміка, етноніміка, українська етнічна та державна територія