Особливості юридичної термінології в англійській та українській мовах - Бондаренко, О (My University, 2018)
Юридична термінологія вважається однією з найбільш значущих галузевих термінологічних систем. Слід зазначити, що термінологія права широко використовується не лише у професійному середовищі, але й в інших сферах мовної комунікації. Тож існує великий попит на вивчення мови спеціальних цілей. Метою дослідження є дослідження особливостей юридичної термінології в українській та англійській мовах. Для досягнення цієї мети у даній роботі було проаналізувати літературу для визначення значення термінів "термін", "термінологія", "юридичний термін"; розглянуто поняття "термін", "термінологія", "юридичний термін"; досліджено етапи розвитку та становлення україномовних та англомовних юридичних термінів; з’ясовано засоби створення юридичної термінології англійською та українською мовами; розглянуто основні способи перекладу юридичних термінологічних одиниць; складено англо-український словник юридичних термінів щодо перекладу уривка з посібника "Права людини. Основний посібник для співробітників ООН" загальною кількістю 22 500 символів. Об'єктом дослідження є англійські та українські юридичні терміни. Предметом є особливості юридичної термінології в англійській та українській мовах. Методами дослідження є концептуальний, структурний, перекладознавчий аналіз термінологічних одиниць; метод порівняння, моделювання, класифікація, узагальнення. Дослідження має прикладне значення, оскільки його результати можуть бути використані у процесі підготовки майбутніх перекладачів, зокрема на лекціях з теорії перекладу та порівняльної лексикології.
Бондаренко О. В. "Особливості юридичної термінології в англійській та українській мовах" : пояснювальна записка до магістерської роботи спеціальності 6.020303 Філологія / О. В. Бондаренко ; наук. керівник М. А. Шевченко . – Харків, 2018.
Keywords: термін, термінологія, юридичний термін; term, terminology, legal term; термин, терминология, юридический термин