Система соціально-педагогічної корекції ейджизму студентської молоді в освітньо-культурному середовищі закладу вищої освіти - Печериця, Наталія (My University, 2023)
Стаття присвячена проблемі соціально-педагогічної корекції ейджизму студентської молоді в освітньо-культурному середовищі закладу вищої освіти. Актуальність теми зумовлена сучасними трансформаціями в соціально-економічному, політичному, соціокультурному просторі, що спричинили зміни в ставленні та ціннісному сприйнятті людей похилого віку в суспільній свідомості та, зокрема молоддю. Найбільш активні учасники оновленого суспільства – представники молоді, хто є досить прогресивним серед користувачів віртуального простору, що пояснює їх основний засіб долучення до засвоєння цінностей інформаційної доби. В умовах оновленого суспільства цінність людей похилого віку серед молоді значно нівелюється, і молоде покоління сприймає їх як малоцінних представників сучасності чи даремний суспільний баласт. Отже, виникає необхідність пошуку й реалізації ефективних засобів соціального виховання здобувачів вищої освіти й шляхів подолання проблеми дискримінації представників геронтологічної групи, тобто ейджизму. З’ясовано, що ейджизм у нашому суспільстві є виявом негативних стереотипів із боку молодого покоління щодо людей похилого віку. Проблема ейджизму в суспільстві існує не нова, що засвідчує статистика. У відповідних законодавчих актах наголошено на антидискримінації людей похилого віку, що спонукає до саме корекційної, а не профілактичної діяльності, спрямованої на ліквідацію цього суспільно зумовленого явища. Особливістю соціально-педагогічної корекції в освітньо-культурному середовищі закладу вищої освіти є об’єднання корекційних зусиль реального внутрішнього, віртуального й зовнішнього реального та віртуального освітньо-культурного середовища закладу вищої освіти, що забезпечить цілісний та гармонійний процес засвоєння позитивних і дійсних знань щодо вікових особливостей людей похилого віку, а також нейтралізацію, витіснення, зміну негативного стереотипного сприйняття здобувачами представників третього віку та формування нових уявлень, ціннісного, паритетного ставлення до них, що буде сприяти зниженню рівня поширення ейджизму в нашому суспільстві. Відповідно до результатів аналізу наукової літератури схарактеризовано теоретичні аспекти системи соціально-педагогічної корекції здобувачів вищої освіти в умовах інформаційного суспільства. Під час дослідження описано систему соціально-педагогічної корекції ейджизму студентської молоді в освітньо-культурному середовищі закладу вищої освіти, що складається з таких основних компонентів: суб’єкт-об’єктного (суб’єкти й об’єкти корекції); функціонально-цільового (мета, функції, принципи корекційної діяльності); середовищного (реальне внутрішнє, віртуальне та зовнішнє реальне й віртуальне освітньо-культурне середовище закладу вищої освіти); змістово-технологічного (зміст, етапи, завдання, форми та методи роботи) і результативного (критерії, показники й рівні оцінювання, очікуваний результат)
Печериця Н. М. Система соціально-педагогічної корекції ейджизму студентської молоді в освітньо-культурному середовищі закладу вищої освіти / Н. М. Печериця // Modern pedagogical models of the formation and development of specifically scientific pedagogical phenomena: international collective monograph / edited by G. F. Ponomarova, A. A. Kharkivska, L. O. Petrychenko and other; Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian Pedagogical Academy» of Kharkiv Regional Council. – Publishing house OKTAN PRINT s.r.o., 2023. – Р. 1186–1223.
Keywords: студентська молодь, ейджизм, люди похилого віку, інформаційне суспільство, соціально-педагогічна корекція, заклад вищої освіти, освітньо-культурне середовище закладу вищої освіти, система соціально-педагогічної корекції ейджизму студентської молоді; student youth, ageism, elderly people, information society, socio-pedagogical correction, higher educational institution, educational and cultural environment of higher educational institutions, system of socio-pedagogical correction of ageism of student youth