Ставлення студентів до значущості компонентів моделі фітнес-тренера у процесі фахової підготовки в закладі вищої освіти - Синиця, Сергій; Синиця, Тет'яна; Шестерова, Людмила; Корносенко, О. (My University, 2022)
На сучасному етапі розвитку суспільства сфера фізичної культури та спорту потребує фахівців високого рівня, які могли б задовольнити вимоги населення до якості фізкультурно-оздоровчих послуг, зокремаорганізації фітнес-тренінгу. Даний вид рухової активності на сьогоднішній день стрімко розвивається і має тенденцію до збільшення прихильників. Тому підготовка висококваліфікованих фахівців з фітнесу є актуальною, а отже актуальним є і питання формування моделі фітнес-тренера під час навчання у закладі вищої освіти. Мета дослідження: визначити ставлення студентів різних курсів і фахівців з оздоровчого фітнесу дозначущості окремих компонентів моделі фітнес-тренера. Матеріал і методи: аналіз науково-методичної літератури, анкетування, методи узагальнення та систематизації отриманих результатів, методи математичної статистики. У дослідженні взяли участь 210 респондентів, різних за статусом та індивідуальним ставленням до занять оздоровчим фітнесом, серед яких: здобувачі першого і другого рівнів вищої освіти спеціальності 017 Фізична культура і спорт; тренери з оздоровчого фітнесу, провідні майстри, експерти з фітнесу та викладачі оздоровчої фізичної культури. Результати. У результаті анкетування було з’ясовано, що на вибір студентів напрямів фітнесу головним чином впливає їх приналежність до попереднього виду рухової активності. Складовими моделі фітнес-тренера є фахові знання, уміння та здібності. Висновки. Результати анкетування показали, що найбільш важливими для фітнес-тренера є: знання з теорії та методики оздоровчого фітнесу, анатомії та фізіології людини, психології та структури побудови занять; уміння складати комплекси вправ і танцювальні композиції і проводити на належному рівні заняття з різним контингентом; організаційні, педагогічні та комунікативні здібності.
Синиця С., Синиця Т., Шестерова Л., Корносенко О. Ставлення студентів до значущості компонентів моделі фітнес-тренерва у процесі фахової підготовки в закладі вищої освіти / С. Синиця, Т. Синиця, Л. Шестерова, О. Корносенко // Спортивний вісник Придніпров’я. – 2022 – № 2 – С. 92-100
Keywords: Майбутні фітнес-тренери, модель фахівця, фахова підготовка, заклади вищої освіти; Future fitness trainers, specialist model, professional training, institutions of higher education