Методика фізичної терапії викладачів спеціальної фізичної підготовки закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання після лікування коронавірусної хвороби - Горпинич, Г. Ф.; Шемчук, В. А.; Коник, Г. О.; Суровов, Олексій; Аксьонов, Дмитро (My University, 2021)
Враховуючи наслідки всесвітньої пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 (SARS-CoV-2), яка за своїми масштабами охопила всі групи населення, зокрема й представників інституцій сектору безпеки й оборони України (СБОУ), сьогодні важливим є пошук нових форм, методів і засобів фізичної реабілітації правоохоронців і військовослужбовців різних категорій і вікових груп після лікування коронавірусної хвороби, що підкреслює актуальність обраного напряму наукової розвідки та практичну її спрямованість. Узявши до уваги результати моніторингу науково-методичної та спеціальної літератури (інтернет-джерел), ми встановили, що питанням розроблення та впровадження в систему лікувальної фізичної культури представників різних груп населення (службової підготовки поліцейських і професійної підготовки військовослужбовців СБОУ різних вікових груп і категорій) ефективних методик фізичної терапії присвячено недостатню кількість робіт, що потребує подальших наукових досліджень. Головною метою дослідження є розроблення та апробація методики фізичної терапії викладачів фізичної та спеціальної фізичної підготовки закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання Національної поліції України, вищих військових навчальних закладів Національної гвардії України Враховуючи наслідки всесвітньої пандемії коронавірусної хвороби COVID-19 (SARS-CoV-2), яка за своїми масштабами охопила всі групи населення, зокрема й представників інституцій сектору безпеки й оборони України (СБОУ), сьогодні важливим є пошук нових форм, методів і засобів фізичної реабілітації правоохоронців і військовослужбовців різних категорій і вікових груп після лікування коронавірусної хвороби, що підкреслює актуальність обраного напряму наукової розвідки та практичну її спрямованість. Узявши до уваги результати моніторингу науково-методичної та спеціальної літератури (інтернет-джерел), ми встановили, що питанням розроблення та впровадження в систему лікувальної фізичної культури представників різних груп населення (службової підготовки поліцейських і професійної підготовки військовослужбовців СБОУ різних вікових груп і категорій) ефективних методик фізичної терапії присвячено недостатню кількість робіт, що потребує подальших наукових досліджень. Головною метою дослідження є розроблення та апробація методики фізичної терапії викладачів фізичної та спеціальної фізичної підготовки закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання Національної поліції України, вищих військових навчальних закладів Національної гвардії України після лікування коронавірусної хвороби COVID-19 (SARS-CoV-2). Відповідно до статистики Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо боротьби зі всесвітньою пандемією COVID-19 (SARS-CoV-2), ми встановили, що в переважної більшості хворих на зазначене вище захворювання спостерігається запалення легенів (пневмонія). Узявши до уваги цей факт, а також довідкову інформацію щодо наслідків (ускладнень) після перенесення зазначеного вище захворювання, члени науково-дослідної групи (НДГ) розробили методику фізичної терапії викладачів спеціальної фізичної підготовки закладів вищої освіти (ЗВО) зі специфічними умовами навчання Національної поліції України (НПУ), а також зазначених вище фахівців вищих військових навчальних закладів (ВВНЗ) Національної гвардії України (НГУ) після лікування коронавірусної хвороби COVID-19 (SARS-CoV-2). Порівнюючи показники до та після використання розробленої членами науково-дослідної групи методики фізичної терапії встановлено, що результати, отримані наприкінці педагогічного експе рименту в досліджуваних викладачів кафедр (фізичної підготовки та спорту Національної академії Національної гвардії України, тактичної та спеціальної фізичної підготовки Харківського національного університету внутрішніх справ), суттєво підвищилися порівняно з вихідними даними, і ці відмінності переважно достовірні (Ег, P≤0,05)
Методика фізичної терапії викладачів спеціальної фізичної підготовки закладів вищої освіти зі специфічними умовами навчання після лікування коронавірусної хвороби / Г. Ф. Горпинич, В. А. Шемчук, Г. О. Коник, О. А. Суровов, Д. В. Аксьонов // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. – Запоріжжя, 2021. – № 75. – Т. 1. – С. 104–109.
Keywords: викладачі, відновлення, компетентності, коронавірус, лікувальна фізична культура, методика, службова підготовка, спеціальна фізична підготовка, фізична терапія, фізичне виховання; teachers, recovery, competencies, coronavirus, therapeutic physical culture, methods, in-service training, special physical training, physical therapy, physical education.