Концепція соціального виховання дітей у позашкільній сфері: історико-педагогічний аспект - Клімчук, Вікторія (My University, 2017)
У статті розглянуто концепції соціального виховання дітей у дозвіллєвій сфері у різні історичні епохи розвитку суспільства. Встановлено, що такі концепції напряму залежали від домінуючих у суспільстві поглядів на сутність та значення дозвілля у житті людини. Відзначено соціально-педагогічний потенціал дозвілля, домінуюча роль суспільної ідеології у визначенні змісту та форм дозвілля підростаючого покоління. Доведено, що в епохи Античності та Відродження основними були ідеї вільного розвитку творчої особистості під час дозвілля, що залишаються актуальними і сучасної доби. Натомість, в епоху Середньовіччя, так і в радянський період панівна тоталітарна ідеологія впливала на характер дозвілля підростаючого покоління. Через дозвіллєву діяльність дітям впроваджувалася думка щодо їх ролі у загальному суспільному функціонуванні.
Клімчук В. А. Концепція соціального виховання дітей у позашкільній сфері: історико-педагогічний аспект / В. А. Клімчук // Збірник наукових праць Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. – Умань, 2017. – Вип. 2. – Ч. 2. – С. 51–59.
Keywords: концепції соціального виховання, історичні епохи розвитку суспільства