ПРОФЕСІЙНА МОТИВАЦІЯ ЯК ПЕДАГОГІЧНА ПРОБЛЕМА - Павлова, Олена (My University, 2018)
У статті професійну мотивацію проаналізовано як педагогічну проблему. Також розкривається сутність понять «потреба», «мотивація», «професійна мотивація»; наводяться варіанти класифікації мотивів, яка залежить від пояснення сутності мотиву та розглядається структура мотивації, її категорії. Проаналізовано актуальні психолого-педагогічні дослідження, які надали змогу зробити висновки щодо пояснення сутності мотиву, вивчення понятійно-термінологічного апарату, визначення структурних компонентів мотивації та її формування, вивчення професійної мотивації та її динаміки у відповідності з етапами професійної підготовки, а особливо специфіки професійної мотивації та її формування у студентів педагогічних закладів вищої освіти. Також проведено аналіз професійної мотивації в аспекті інтересів, відповідно певної діяльності та як частину структури професійної спрямованості особистості. Визначено взаємозв'язки професійних и пізнавальних інтересів студентів та їх трансформацію. Представлено висновки стосовно огляду наукових досліджень щодо динаміки професійної мотивації особистості відповідно різним етапам професійної підготовки.
Keywords: мотив, мотивація, професійна мотивація, педагог, професійна підготовка; motive, motivation, professional motivation, teacher, professional training; мотив, мотивация, профессиональная мотивация, педагог, профессиональная подготовка