Виховання соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти. - Капустіна, Олена (My University, 2021)
У дисертації досліджено проблему виховання соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти. На основі аналізу науково-педагогічних джерел з’ясовано значення соціальних цінностей для особистості, а також їх роль у теорії та практиці педагогічної науки. Аналіз науково-педагогічної літератури, результати опитувань, моніторингових досліджень щодо виховання соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти сприяли виявленню проблем, що полягають у необхідності забезпечення закладів дошкільної освіти кваліфікованими кадрами, які мають повну вищу педагогічну освіту і сформовану систему загальнолюдських цінностей; підвищення рівня вихованості соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти відповідно до завдань реформування вітчизняної системи освіти; удосконалення понятійно-термінологічного апарату процесу виховання соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти; розробки структурно-функціональної моделі системи виховання соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти та критеріїв, показників, рівнів вихованості соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти; упровадження спецкурсу для підвищення рівня вихованості соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти в освітній процес закладів вищої освіти педагогічного спрямування. The thesis is the theoretical and experimental research of the problem of social value training the future teachers of preschool education. Based on the analysis of scientific and pedagogical sources, the importance of social values for the individual, as well as their role in the theory and practice of pedagogical science. Analysis of scientific and pedagogical literature, results of surveys, monitoring studies on the education the social values of future preschool teachers helped to identify problems to provide preschool institutions with qualified educators who have a complete higher pedagogical education and a system of universal values; raising level of future teachers` social values of preschool education in accordance with the tasks of reforming the native education system; improving the conceptual and terminological apparatus of the process of education the future teachers` social values in preschool education; development of a structural and functional model of the process future teachers` social values training and criteria, indicators, levels of education the process of future teachers` social values training; introduction of a special course to increase the level of education future preschool teachers` social values in the educational process of higher education.
Капустіна О. І. Виховання соціальних цінностей у майбутніх педагогів дошкільної освіти : дис. ... д-ра філософії : 011 – Освітні, педагогічні науки / О. І. Капустіна ; Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради. – Харків, 2021. - 254 с.
Keywords: цінності, соціальні цінності, виховання соціальних цінностей, майбутні педагоги дошкільної освіти, заклад вищої освіти; values, social values, social values training, future teachers of preschool education, institution of higher education.