Педагогічна творчість як важливоий компонент професійної діяльності вчителя - Блудова, Юлія; Вітренко , А. П. (My University, 2024)
Стаття присвячена проблемі професійної підготовки та становлення творчої особистості вчителя як ключового чинника в сучасній системі освіти. Головною метою закладів освіти стає розвиток творчих, соціально мобільних та неординарно мислячих фахівців, здатних до саморозвитку та креативної самореалізації. Педагогічна творчість визначається як особистісно орієнтована розвиваюча взаємодія вчителя та учня, що забезпечує подальший творчий розвиток обох сторін. Це процес створення нового на основі модифікації відомого. Сучасному педагогу необхідно бути широко освіченим гуманістом, орієнтованим на дитину як на вищу цінність. Готовність до змін, мобільність, креативність та самостійність у прийнятті рішень є важливими складовими його професійної діяльності. The article is devoted to the problem of professional training and formation of the creative personality of the teacher as a key factor in the modern education system. The main goal of educational institutions is the development of creative, socially mobile and unconventionally thinking specialists capable of self-development and creative self-realization. Pedagogical creativity is defined as a personally oriented developmental interaction between a teacher and a student, which ensures the further creative development of both parties. This is the process of creating something new based on the modification of the known. A modern teacher needs to be a broadly educated humanist, focused on the child as a higher value. Readiness for change, mobility, creativity and independence in decision-making are important components of his professional activity.
Keywords: сучасний вчитель; Концепція НУШ; професійна діяльність; педагогічна творчість; modern teacher; NUSh Concept; pedagogical creativity; professional activity