Заклад початкової ланки освіти як об’єкт управління - Акімова, Олена (My University, 2025)
Сьогочасна система освіта на всіх її рівнях перебуває у стані реформування, що відповідає сучасним соціальним запитам, загальним процесам імплементації Європейського законодавства в сфері освіти, викликам, пов’язаним із повномасштабною військовою агресію проти України. Вважаємо, що із проголошенням незалежності України в 1991 році почалась теперішня фаза в розбудові власної української автентичної системи управлінні, зокрема і закладами, що забезпечують початкову ланку освіти. Схарактеризовано загальні познаки системи управління в закладі початкової ланки освіти як об’єкту управління: ієрархічність організаційної структури побудови процесу управління в закладі освіти; високі вимоги до керівника закладу, його професійного авторитету, іміджу, що напряму впливає на загальний бренд закладу освіти в громаді; структурованість загальних функцій управління відбувається із урахуванням розбудови Концепції Нової української школи, наскрізної імплементації сучасних освітніх тенденцій в системі початкової освіти, наприклад: діяльнісний та компетентнісний підходи, LEGO-технології, соціально-емоційного навчання молодших школярів в програмі «Зерна» тощо; забезпечення цілісності і життєдіяльності закладу освіти, реалізації освітнього процесу, підтримки та супроводу школярів в умовах повномасштабної військової агресії. розвиток креативного та творчого потенціалу у педагогічних працівників закладу; побудови дорожньої карти співпраці з владою, бізнесом, стейкхолдерами, громадою і міжнародними партнерами; урахування спіральної динаміки управління закладом освіти в умовах воєнного/повоєнного стану; наскрізне використання інструментів SWOТ-аналіз, з метою визначення сильних та слабких сторін зовнішнього та внутрішнього середовища закладу освіти тощо.
Keywords: Заклад освіти; початкова ланка освіти; керівник закладу початкової ланки освіти; система управління; загальні познаки системи управління; ієрархічність організаційної структури побудови процесу управління