Сутність самосвідомості молодших школярів. - Заря, Лариса (My University, 2019)
У статті розкривається сутність свідомості як основи самосвідомості молодших школярів. Відмічається, що проблема самосвідомості молодших школярів є наразі актуальною, одним із важливих наукових та практичних завдань сучасності. Також розкрита дoцiльнicть poзв’язaння пpoблeми формування у молодших школярів самосвідомості. Автор вказує, що поняття свідомість і самосвідомість є близькими але не тотожними. Розкриваються різноманітні точки зору на природу свідомості, сформульованих дослідниками і вченими. З’ясовується, що поняття свідомість і самосвідомість уміщують різні структурні елементи психічної діяльності молодшого школяра, які ґрунтуються на оцінки, самооцінки себе та свого життєвого оточення. Виділені рівні свідомості та їх елементи. Визначається, що свідомість спрямовує молодших школярів на більш високу ступень здатність сприйняття інформації. Стверджується, що розвиток свідомості, як і самосвідомості молодшого школяра, виявляється процесом, що вимагає сторонньої допомоги. Автор визначає, що самосвідомість, основою якого є свідомість, завдяки послідовному формуванню з перших років навчання молодшого школяра в загальних навчальних закладах, має бути зорієнтована на: самоаналіз, самооцінку, усвідомлення власного досвіду, знань, мотивів, думок, ідеалів, моралі, відчуттів й прагнень, переживань, емоцій, мислення, інтересів, цінностей, бажань, потреб, мотивів поведінки, пізнавальних ставлень, діяльності, здатність віддавати звіт у своїх діях, переживаннях, думках і почуттях. Вказується на те, що самосвідомість, перш ніж стати важливою внутрішньою детермінантою, механізмом, через який трансформується вплив зовнішнього середовища, сама виникає під впливом цього середовища. Щоб оцінювати власну поведінку, молодший школяр спочатку має засвоїти відповідні норми, правила, навчитись оцінювати дотримання їх іншими людьми; лише на цьому ґрунті – завдяки порівнянню себе з оточенням – він поступово навчиться оцінювати власні дії та вчинки.
Заря Л. О. Сутність самосвідомості молодших школярів / Л. О. Заря // Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Сер. 14 : Теорія і методика мистецької освіти. – Київ : НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2019. – Вип. 27. – С. 155–160.
Keywords: свідомість, самосвідомість, молодший школяр, відображення, здатність, сприйняття; younger schoolchildren, consciousness, reflection, self-awareness, awareness; сознание, самосознание, младший школьник, восприятие