ОЦІНКА ЗАЛЕЖНОСТІ ЯКІСНИХ ЗМІННИХ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Згурська, Марія; Ніжевська, Тетяна (My University, 2017)
Розглянуто метод статистичної перевірки гіпотез про незалежність змінних, що вимірювані в порядкових (дихотомічних і рангових) шкалах значень. У статті представлені результати аналізу залежностей між кваліфікаційним рівнем викладача вищого навчального закладу технічної освіти і ступенем засвоєння студентами, що навчаються у ВНЗ, матеріалу електротехнічних загальноосвітніх дисциплін. Груповані результати педагогічного експерименту були представлені в дослідженні таблицями спряженості рангів досліджуваних змінних, такі таблиці дозволяють побічно задавати точність тестування за величиною рівня значимості. І, виходячи з цього, для оцінки статистичного впливу факторів взаємозалежності якісних змінних був застосований стандартний критерій значущості, який при малих кількостях рівнів є досить ефективнім. Доведено, що для оцінки взаємозалежності змінних в педагогічному експерименті може бути використана критеріальна статистика χ2.
Згурська М. П. Оцінка залежності якісних змінних за результатами педагогічного експерименту / М. П. Згурська, Т. В. Ніжевська // Проблеми інженерно-педагогічної освіти : зб. наук. праць. – Харків : Укр. інженер.-пед. акад. – 2017. – № 54-55. – С. 249–255.
Keywords: педагогічний експеримент, викладання, електротехнічні дисципліни, кваліфікація викладача, успішність навчання, методи математичної статистики, дихотомічні шкали, рангові шкали; педагогический эксперимент, преподавание, электротехнические дисциплины, квалификация преподавателя, успешность обучения, методы математической статистики, ранговые шкалы, дихотомические шкалы; educational experiment, teaching, electrical engineering disciplines, teacher qualification, the success of students, methods of mathematical statistics, dichotomizing scale, rank scale.