Національно-патріотичне виховання молоді: історичний та теоретико-методологічний аспекти - Репко, Інна; Домніч, Тетяна (My University, 2025)
У роботі здійснено комплексний аналіз національно-патріотичного виховання молоді як пріоритетного напряму діяльності закладів освіти в умовах повномасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Розкрито історичні, теоретичні та методологічні засади формування українського патріотизму, простежено еволюцію патріотичної ідеї в працях видатних українських мислителів, педагогів, громадських і державних діячів різних історичних епох. Обґрунтовано сутність патріотизму як інтегральної духовно-моральної якості особистості, що поєднує національну ідентичність, громадянську відповідальність, готовність до захисту Батьківщини та активної участі в розбудові держави. Акцентовано увагу на ролі освіти як ключового середовища формування патріотичної свідомості молоді, збереження історичної пам’яті, культурної спадщини та духовних цінностей українського народу. Доведено, що цілеспрямована система національно-патріотичного виховання є важливим чинником консолідації суспільства, зміцнення державності та забезпечення сталого розвитку України.
Keywords: національно-патріотичне виховання; патріотизм; освітній процес; патріотична свідомість; national and patriotic education; patriotism; educational process; patriotic consciousness