Powrуt do mistrza. Prуba rekonstrukcji biografii i portretu twуrczego Bernarda Kratki - Гальченко, В.; Нікуленко, Світлана (My University, 2020)
Стаття висвітлює еволюцію вищої мистецької школи Харкова першій чверті ХХ ст. Це період в історії міста є не достатньо ретельно вивчений, бо за радянських часів було викреслено десятки імен видатних мистців та знищено велика кількість їх творів. До не справедливо забутих, належить і Б.М. Кратко – професор скульптури, другий ректор Харківського художнього технікуму, який очолював виш у 1922–1925 роках. Спираючись на архівні документи, часописи та фахові публікації, що містять інформацію, котра дозволила відтворити життєвий шлях одного з фундаторів вітчизняної вищої художньої школи, автори доходять висновків, що Бернард Михайлович Кратко є своєріднім, багатогранним, талановитим художником, творчість якого позначилася на розвитку польського, єврейського, українського мистецтва радянського періоду та зробив вагомий внесок у формування вищої художньої школи України.
Galiczenko W. J. Powrуt do mistrza. Prуba rekonstrukcji biografii i portretu twуrczego Bernarda Kratki / W. J. Galiczenko, S. I. Nikulenko // Рamiętnik sztuk pięknych. – 2017. – Nr 12. – S. 111–129.
Keywords: Бернар Кратко, Харківський художній технікум, вища художня освіта в Харкові, навчальний заклад нового типу, художньо-індустріальне мистецтво; Bernard Kratko, Kharkiv Art College, higher art education in Kharkiv, educational establishment of a new type, artistic industrial art; Бернард Кратко, Харьковский художественный техникум, высшее художественное образование в Харькове, учебное заведение нового типа, художественно-промышленное искусство