ФОРМУВАННЯ ГОТОВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗА РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ «НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА» - Акімова, Олена; Кузнецова, Оксана (My University, 2018)
У статті схарактеризовано актуальні питання підготовки сучасного вчителя початкової школи, якою передбачається формування компетенцій і компетентностей фахівця, спроможного реалізувати творчий потенціал кожного учня, незалежно від його стану здоров’я та рівня розвитку. Охарактеризовано функції майбутнього вчителя початкової школи, на які орієнтувались під час підготовки заклади вищої освіти XX століття, а саме: виховна, навчальна, організаторська, інформативна. Визначено функції, якими обумовлюються зміни освітньої траєкторії психолого- педагогічних умов у процесі формування готовності майбутніх учителів до професійної діяльності за реалізації Концепції «Нова українська школа». Визначено сукупність психолого-педагогічних умов; розкрито зміст поняття «формування готовності майбутніх учителів до професійної діяльності за реалізації Концепції «Нова українська школа» як формування складного новоутворення під час професійно-педагогічної підготовки, якою охоплюються орієнтаційний, мотиваційний, змістовий, операційний, рефлексивний компоненти, якими забезпечується готовність до здійснення інноваційного підходу в освітньому процесі початкової школи. Уточнено напрями роботи й можливі перешкоди успішної реалізації діяльності: ускладнення змісту освіти, його корекцію відповідно до вимог сучасності й суспільства; забезпечення високого рівня реалізації освітніх стандартів у початковій школі забезпечення безперервного оволодіння педагогічними технологіями й реалізацією у власній педагогічній практиці інноваційних педагогічних надбань; навчання впродовж життя.
Акімова О. М. Формування готовності майбутніх учителів початкової школи до професійної діяльності за реалізації концепції «Нова українська школа» / О. М. Акімова, О. В. Кузнецова // Духовність особистості: методологія, теорія і практика. – Сєверодонецьк, 2018. – Вип. 6 (87). – С. 15–22.
Keywords: учитель початкової школи, функції вчителя початкової школи, Концепція «Нова українська школа», формування готовності майбутніх учителів до професійної діяльності, психолого-педагогічні умови; primary school teacher, primary school teacher functions, the New Ukrainian School concept, the formation of future teachers' readiness for professional activity, psychological and pedagogical conditions; учитель начальной школы, функции учителя начальной школы, Концепция «Новая украинская школа», формирование готовности будущих учителей к профессиональной деятельности, психолого-педагогические условия