Соціально-педагогічні умови формування дозвіллєвої культури молодого подружжя. - Пилипенко, Марина (My University, 2020)
Дослідження присвячене проблемі розвитку соціально-педагогічних умов формування дозвіллєвої культури молодого подружжя. Проаналізовано ступінь розробленості проблеми соціально-педагогічних умов формування дозвіллєвої культури молодого подружжя. Соціальна активність студентської молоді обґрунтована як багатоаспектне особистісне утворення, представлене в єдності ціннісно-мотиваційного, емоційно-вольового, пізнавально-рефлексивного та діяльнісного компонентів, спрямоване на здійснення переважно самодетермінірованої внутрішньої (психічної) та зовнішньої (практичної) діяльності, яка характеризується усвідомленістю, інтенсивністю, націленістю на перетворення себе і соціуму відповідно до завдань суспільного розвитку. Досліджено стан розвитку сформованості дозвіллєвої культури молодого подружжя. Проведена педагогічна діагностика як в експериментальній, так і в контрольній групах показала, що переважає середній та низький рівні розвитку за визначеними критеріями. Теоретично обґрунтовано соціально-педагогічний тренінг як засіб розвитку формування дозвіллєвої культури молодого подружжя, що сприяє формуванню важливих особистісних якостей, має особливе значення для професійного становлення майбутнього фахівця, його практичних умінь і навичок, відкриває можливості для саморозвитку студента як професіонала, формує активну соціальну позицію. Експериментально перевірено ефективність розробленої програми формування дозвіллєвої культури молодого подружжя. Кількісний і якісний аналіз отриманих на контрольному етапі експериментального дослідження даних дозволив підтвердити ефективність соціально-педагогічного тренінгу як засобу формування дозвіллєвої культури молодого подружжя. Результати магістерської роботи можуть бути використані для подальшого вдосконалення теорії та практики вищої освіти, зокрема для організації позааудиторної виховної роботи студентів.
Пилипенко М. Г. Соціально-педагогічні умови формування дозвіллєвої культури молодого подружжя : кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 231 Соціальна робота / Марина Пилипенко ; наук. кер. Алла Рижанова. – Харків, 2020. – 84 с.
Keywords: соціально-педагогічні умови, дозвіллєва культура, молоде подружжя