Вплив вправ стретчингу на фізичну підготовленість студентів спеціальної медичної групи у системі ПТО - Піскун, Д. М. (My University, 2019)
В роботі розглядається актуальна проблема сучасного стану фізичного виховання здобувачів освіти спеціальної медичної групи. Багато науковців відмічають збільшення кількості здобувачів освіти, що мають відхилення в стані здоров’я, та вивчають проблему пошуку раціональних форм і методів організації занять з ними. Мета дослідження – дослідити вплив спеціальних вправ зі стретчингу на фізичну підготовленість здобувачів освіти СМГ в системі професійно-тенічної освіти. Завдання: 1. На основі вивчення науково-методичної літератури проаналізувати проблему фізичного виховання здобувачів освіти спеціальної медичної групи в закладах професійно-технічної освіти. 2. Розробити комплекси спеціальних вправ стретчингу для занять фізичним вихованням здобувачів освіти в системі професійно-технічної освіти. 3. Визначити вплив комплексів вправ зі стретчингу на функціональний стан та фізичну підготовленість здобувачів освіти ПТО з вадами фізичного розвитку. Для вирішення поставлених завдань використовувалися такі методи дослідження: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел та документальних матеріалів; педагогічне спостереження; педагогічне тестування; педагогічний експеримент; фізіологічні методи дослідження; методи математичної статистики. Впровадження в зміст занять з фізичного виховання здобувачів освіти з вадами фізичного розвитку комплексів вправ зі стретчингу сприяло значному підвищенню рівня фізичної підготовленості. У всіх без винятку студентів експериментальної групи покращилися показники рухових якостей, але достовірність відмінностей спостерігалася лише в результатах одночасного піднімання ніг та рук («човник») (р≤0,05), випаду однією ногою вперед, руки за спиною (р≤0,05) та випаду однією ногою вперед, згинання ноги, що позаду (р≤0,001) у дівчат.
Піскун Д. М. Вплив вправ стретчингу на фізичну підготовленість студентів спеціальної медичної групи у системі ПТО : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи магістера спец. 017 «Фізична культура і спорт» / Д. М. Піскун ; Комун. закл. «Харків. гуманір.-пед. акад.» Харків. облради ; наук. керівник Шестерова Л. Є. – Харків, 2019.
Keywords: стретчинг, фізична підготовленість, система ПТО, спеціальна медична група