Поселення "Мохнач - Х" в околицях городища Мохнач - Саяний, М.; Колода, В.; Свистун, Геннадій (My University, 2020)
Стаття вводить до наукообігу матеріали щодо нового відкритого селища "Мохнач-Х" в околицях городища Мохнач. Вказана пам'ятка збільшила загальну кількість відкритих навколо нього поселень- сателітів до 21. Пам'ятка відноситься до салтівської археологічної культури i за наявними матеріалами датується VIII — початком lX ст. Дане поселения е одним з 19 селищ Хозарського періоду. Його особливість полягає в тому, що воно с лише другим ремісничим поселенням за часи існування цього мікрорегіону в межах лісостепової зони Хозарського каганату. Матеріали свідчать про розвиток тут чорної металургiї, можливо, ковальства та бронзоливарництва.
Саяний М. І. Поселения «Мохнач-Х» в околицях городища Мохнач / М. І. Саяный , В. В. Колода, Г. Є. Свистун // Харьковский историко-археологический сборник. - Вып.25. -Xарьков: Мачулин, 2020. - с. 51-62.
Keywords: салтівська археологічна культура, пеньківська археологічна культура, Хозарський каганат, Мохнач, чорна металургія.; Salov archaeological culture, Peпkovka arcliaeological culture, Khazar Khaganate, Mochnach, iron industry; салтовская археологическая культура, пеньковская археологическая культура, хазарский каганат, Мохнач, чёрная металлургия