Соцiально-педагогiчна дiяльнicть з людьми похилого вiку в територiальнiй громадi. - Кулівуш, Марія (My University, 2020)
Дослідження присвячене проблемі соціально-педагогічної діяльності з людьми похилого віку в територіальній громаді. Проаналізовано ступінь розробленості проблеми соціально-педагогічної діяльності з людьми похилого віку в територіальній громаді. Соціально-педагогічна робота з людьми похилого віку та старими людьми в її сучасному розумінні є складним і системним процесом цілеспрямованої організації професійно-прикладної діяльності, орієнтованої на дієве індивідуальне рішення проблем літніх людей, що опинилися у складній життєвій ситуації. Досліджено стан розвитку соціально-педагогічної діяльності з людьми похилого віку, за яким виявлено, що в сучасних умовах розвитку українського суспільства, людина похилого віку має низький рівень задоволеності життям, низьку якість життєдіяльності у старості. Теоретично обґрунтовано методи роботи соціального педагога з людьми похилого віку в територіальній громаді, які сприяють покращенню взаємодії у групі людей похилого віку, формують позитивне ставлення до феномену «старіння». Експериментально перевірено та обґрунтовано ефективнicть методiв роботи cоцiального педагога з людьми похилого вiку в територiальнiй громадi. Порівняльний аналіз констатувального та контрольного етапів експерименту дав можливість зафіксувати позитивну динаміку підвищення якості життєдіяльності людей похилого віку експериментальної групи. Результати магістерської роботи можуть бути використані для подальшого вдосконалення теорії та практики соціально-педагогічної діяльності з людьми похилого віку в умовах територіальної громади, зокрема для фахівців соціальних служб.
Кулівуш М. М. Соцiально-педагогiчна дiяльнicть з людьми похилого вiку в територiальнiй громадi : кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 231 Соціальна робота / Марія Кулівуш ; наук. кер. Юлія Лисенко. – Харків, 2020. – 62 с.
Keywords: соціально-педагогічна діяльніть, територіальна громада, люди похилого віку