Формування пізнавальної мотивації в учнів початкових класів - Мінай, Ольга (My University, 2024)
Магістерська робота складається з двох розділів. У першому розділі визначена суть пізнавальної мотивації. На підставі аналізу наукових джерел визначено класифікацію мотивів навчання та визначено місце пізнавальної мотивації у мотиваційному комплексі. Здійснено аналіз сучасних методів формування пізнавальної мотивації. Визначено можливості використання ситуації успіху для формування навчальної мотивації в учнів початкових класів. На підставі проведеного теоретичного дослідження визначено педагогічні умови формування мотивації учнів початкових класів засобами ситуації успіху. У другій частині представлено результати проведеного педагогічного експерименту. Визначено критерії та показники вимірювання сформованості пізнавальної мотивації. Описано особливості впровадження ситуацій успіху в освітній процес з метою перевірки ефективності теоретично обґрунтованих педагогічних умов формування навчальної мотивації в учнів початкових класів.
Keywords: освітній процес; навчально-пізнавальна діяльність; пізнавальна мотивація; ситуація успіху; educational process; educational and cognitive activity; cognitive motivation; situation of success