Клітинна селекція з іонами важких металів – новітня методологія отримання форм із підвищеним рівнем осмостійкості - Броннікова, Л. І.; Зайцева, І. О.; Упатова, Ірина Петрівна (My University, 2023)
Серед альтернативних біологічних технологій увагу привертає клітинна селекція. Осмотичний стрес у рослин, як будь-яка патологічна зміна, поширюється у часі та просторі та спричиняє істотні нерідко незворотні зміни. Специфічно спрямовані реакції сприяють підтриманню життєдіяльності організму. Значна їхня кількість спряжена із синтезом чисельних протекторних сполук. При перевірці дієвості гіпотези задіяно модельний тютюн, класичний глікофіт. Універсальність гіпотези була підтверджена при дослідженні рослин різних таксономічних груп. У загальному випадку дані відносного приросту маси дають підстави стверджувати реалізацію факту стійкості до летальних осмотичних стресів у клітинних ліній, відібраних на середовищах з ІВМ. В той же час цей показник, як такий, не відкриває причин життєздатності. Осмотичний стрес у рослин, як будь-яка патологічна зміна, поширюється у часі та просторі та спричиняє істотні нерідко незворотні зміни. Порівняльні дослідження динаміки життєдіяльності відкриють причини координованого процесу комунікації як у межах клітини, так між тканинами/органами багатоклітинного організму. У клітинній селекції на осмостійкість застосування комбінацій “omic tools” сприятиме відкриттю перспективних кандидатів серед структурних і регуляторних генів. Використання іонів важких металів для рішення задачі має гарну перспективу.
Броннікова Л. І. Клітинна селекція з іонами важких металів – новітня методологія отримання форм із підвищеним рівнем осмостійкості / Л. І. Броннікова, І. О. Зайцева, І. П. Упатова // Селекційно-генетична наука і освіта (Парієві читання): матеріали ХIІ Міжнар. наук. конф. ( м.Умань 20-22 березня 2023 р.). – Умань, 2023. – С. 26-30
Keywords: клітинна елекція, осмостійкість, іони важких металів, осмотичний стрес; cell selection, osmotic resistance, heavy metal ions, osmotic stress