Підготовка майбутніх вихователів до використання інтерактивних технологій в закладах дошкільної освіти - Косторна, Наталія (My University, 2020)
У роботі досліджено проблему підготовки майбутніх вихователів до використання інтерактивних технологій в закладах дошкільної освіти Розкривається становлення майбутнього вихователя як високопрофесійної особистості, що передбачає формування загальних та професійних компетенцій. Визначено сутність і структуру поняття «професійна підготовка вихователів дошкільних навчальних закладів» як інтегративного особистісного утворення, складовими компонентами якого є гуманістична спрямованість, професійна компетентність, педагогічні здібності та професійні вміння, що забезпечують ефективність проведеня взаємодії з дитячим і педагогічним колективами та батьками; Розкривається змістовна характеристика поняття інтерактивного навчання, яка полягає в тому, що навчальний процес організований у такий спосіб, що всіх учасників залучено до процесу пізнання, формування висновків, створення певного результату, де кожен робить індивідуальний внесок, обмінюється знаннями, ідеями, способами діяльності. Визначено критерії сформованості професійної підотовки майбутніх вихователів дошкільних навчальних закладів до використання інтерактивних технолоій із відповідними показниками (мотиваційний, пізнавально-когнітивний та конативний компоненти); схарактеризовано рівні сформованості досліджуваного утворення (високий, середній, низький); Розкрито завдання інтерактивних технологій: розвиток комунікативних вмінь й навичок, встановленнюяемоційних контактів між учасниками процесу; виховання комунікативних навичок та умінь працювати в команді; зняття напруги, можливість змінювати форми діяльності, переключати увагу на основні питання. Визначено найбільш відомі форми інтерактивних методів ‒ «велике коло», «вертушка», «акваріум», «дебати», «мозковий штурм», «Джиг-соу». Теоретично обгрунтовано модель та методи підготовки майбутніх вихователів до використання інтерактивних технологій в закладах дошкільної освіти та впрваджено в практику освітньогот процесу.
Косторна Н. М. Підготовка майбутніх вихователів до використання інтерактивних технологій в закладах дошкільної освіти : пояснювальна записка до магістерської роботи спеціальності 012 Дошкільна освіта / Н. М. Косторна; наук. керівник М. В. Роганова. – Харків, 2020. – 96 с.
Keywords: професійна підготовка, вихователь дошкільного закладу освіти, інтерактивні методи виховання, діти дошкільного віку; vocational training, preschool teacher, interactive methods of education, preschool children