Гендерна соціалізація дітей дошкільного віку у закладах дошкільної освіти. - Ільїна, Дар’я (My University, 2020)
Доcлiдження приcвячене проблемi гендерної соціалізації дітей дошкільного віку у закладах дошкільної освіти. Одним з найбільш суттєвих викликів сучасної Української держави є досягнення гендерної рівності в суспільстві, що насамперед стає можливим завдяки посиленню гендерної освіти та виховання дітей, починаючи з раннього дошкільного віку. Як зазначається у проєкті Концепції розвитку дошкільної освіти (2020), сьогодні основним пріоритетом роботи з дітьми дошкільного віку стає якісна та доступна дошкільна освіта, що передбачає, насамперед, створення безпечного та розвивального освітнього середовища, яке відповідає індивідуальним особливостям дітей, їхнім інтересам, стимулює до пізнавальної діяльності. У роботi досліджено проблему гендерної соціалізації у вітчизняних та зарубіжних дослідженнях; проаналізовано суть гендерної соціалізації дітей дошкільного віку в ЗДО; схарактеризовано стан гендерної соціалізації дітей дошкільного віку в сучасних закладах дошкільної освіти; теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено засоби сприяння гендерній соціалізації дітей дошкільного віку в ЗДО. Результати магicтерcької роботи можуть бути викориcтанi для подальшого вдоcконалення теорiї та практики соціальної роботи з різними віковими групами, а також дошкільної педагогіки в аспекті сприяння гендерній соціалізації дітей дошкільного віку.
Ільїна Д. Б. Гендерна соціалізація дітей дошкільного віку у закладах дошкільної освіти : кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 231 Соціальна робота / Дар’я Ільїна ; наук. кер. Алла Рижанова. – Харків, 2020.– 70 с.
Keywords: гендерна соціалізація, гендерне виховання, діти дошкільного віку, освітнє середовище, заклади дошкільної освіти