Фольклорні витоки духовно-музичної творчості Л. Дичко (на прикладі «Урочистої Літургії») - Цуранова, Оксана; Халєєва, Олена (My University, 2019)
Стаття присвячена духовно-музичній спадщині сучасної української композиторки Л. Дичко. Доведено, що духовно-музична творчість Л. Дичко узагальнила й увібрала в себе ті стилістичні особливості, що притаманні її авторському письму в цілому. Виходячи з аналізу партитури «Урочистої Літургії» як одного з ключових духовно-релігійних творів авторки, констатуємо, що композиторка не припускається радикального оновлення хорового письма й загалом дотримується властивих українській духовній музиці тенденцій. Результати дослідження дозволяють побачити в духовно-релігійній композиторській спадщині мисткині фольклорну першооснову, закладену в самий тип її мислення. Звернення до фольклору є сутнісною ознакою творчого методу композиторки. У висновках сформульовані типові риси індивідуального стилю Л. Дичко, що ґрунтуються на переосмисленні елементів різного культурно-історичного й жанрово-стильового походження відносно актуального контексту сучасності, а також на взаємодії та синтезі народної пісні, культового мелосу й сучасних композиторських технік.
Цуранова О. О. Фольклорні витоки духовно-музичної творчості Л. Дичко (на прикладі «Урочистої Літургії») / О. О. Цуранова, О. В. Халєєва // Традиції та новації у вищій архітектурно-художній освіті. – 2019. – №1. – С. 109–113.
Keywords: фольклор, Літургія, духовна музика, традиції, народно-пісенна творчість; фольклор, Литургия, духовная музыка, традиции, народно-песенное творчество; folklore, Liturgy, sacred music, traditions, folk songwriting