Організація взаємодопомоги сільською (земельною) громадою в українському радянському селі за звичаєвим правом (1922–1930 рр.) - Калініченко, Вячеслав (My University, 2022)
Розглянуто та проаналізовано діяльність сільських (земельних) громад щодо організації взаємодопомоги в українському радянському селі в 1922–1930 рр. Підкреслено, що сільська (земельна) громада — це природно створене або історично розвинене місцеве сусідське соціально-економічне, політичне, ідеологічне, побутове об’єднання селян та їх дворів; це соціальна організація селянських дворів, що поєднує систему сусідських і родинних зв’язків, відносин, традицій. Здійснено аналіз використання норм звичаєвого права у справі організації селянської взаємодопомоги. Акцентовано, що традиція селянського самоврядування — сільська (земельна) громада може вважатися елементом нематеріальної культурної спадщини
Калініченко В. В. Організація взаємодопомоги сільською (земельною) громадою в українському радянському селі за звичаєвим правом (1922–1930 рр.) / В. В. Калініченко // Культура України: зб. наук. праць. – Харків : ХДАК, 2022. – Вип. 76. – С. 50–56.
Keywords: сільська, земельна громада, звичаєве право, нематеріальна культурна спадщина; rural, land community, customary law, intangible cultural heritage