Практика «пробні заняття у ЗВО»: сучасні вектори реалізації - Толмачова, Ірина; Ільїна, Олена (My University, 2023)
У статті представлено досвід забезпечення сучасних векторів організації та проведення практики «Пробні заняття у ЗВО» зі здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня, спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки. Дану практику схарактеризовано як площину професійно-особистісного самовизначення студентів, в якій актуалізується їхній суб’єктний потенціал, формуються та набувають нових якісних ознак всі складові професійної компетентності. Мета практики «Пробні заняття у ЗВО» – підготовка фахівців, здатних розв’язувати актуальні проблеми, складні задачі інноваційного характеру в сфері освітньої практики в ході викладацької діяльності. Акцентовано увагу на очікуваних результатах проходження практики, а саме комплексі компетентностей, знань та розумінь за спеціальністю, які відповідають освітньо-професійній програмі. Представлено специфіку організації та проведення практики в дистанційній формі. Авторами висвітлено систему принципів та умов роботи з майбутніми фахівцями, які сприяють максимальному забезпеченню програмових результатів. Продемонстровано систему трудових дій, представлених у Професійному стандарті на групу професій «Викладачі закладів вищої освіти», зокрема: підготовка навчальних та методичних матеріалів; викладання, консультативна підтримка студентів; оцінювання результатів навчання; використання дослідницьких і творчих проєктів; участь у роботі кафедри, професійних об’єднань, організація освітніх та наукових заходів. Виділено та стисло схарактеризовано групи труднощів, з якими стикаються студенти в ході практики «Пробні заняття у ЗВО». Запропоновано шляхи усунення кожного ускладнення. Акцентовано увагу на ролі викладача-керівника практики як носія ціннісних установок та сенсів у професійній діяльності, що усвідомлено транслює певну модель поведінки викладача ЗВО. Наголошено, що такий підхід до організації та проведення практики «Пробні заняття у ЗВО» зі здобувачами вищої освіти другого (магістерського) рівня відповідає сучасним викликам та сприятиме професійному становленню майбутнього фахівця, який буде ефективно здійснювати викладацьку діяльність в умовах академічної свободи
Толмачова І. М. Практика «пробні заняття у ЗВО»: сучасні вектори реалізації / І. М. Толмачова О. О. Ільїна // Вісник Запорізького національного університету. Педагогічні науки: теорія та практика : зб. наук. пр. Запоріжжя, 2023. – №1 (45). – С. 208-214
Keywords: заклад вищої освіти, магістерський рівень, практика «Пробні заняття у ЗВО», сучасні підходи, професійна компетентність: institution of higher education, master's level, practice "Trial classes in higher education institutions", modern approaches, professional competence