Cпецифіка соціалізації людей похилого віку в інформаційному суспільстві - Лисенко, Юлія (My University, 2018)
На кожному віковому етапі розвитку особистості процес соціалізації зумовлений впливом соціокультурних чинників і має свою специфіку. Люди похилого віку, які готуються до пенсії, завершення професійної діяльності, переживають своєрідну кризу, що безпосередньо діє на адаптацію до нових умов життя. Знижені адаптаційні можливості ускладнюють опанування нових викликів, пов’язаних з умовами життєдіяльності в інформаційному соціумі. Характерними особливостями соціалізації людей похилого віку нами визначено: успішність цього процесу в залежності від способу життя в молодості; ставлення великих і малих соціальних груп, інституцій до цієї вікової категорії осіб; власного ставлення до себе, до оточуючих, до старіння; наявності адаптаційного ресурсу та можливостей самореалізації людей похилого віку в умовах мінливості соціуму. Визначення особливостей соціалізації цієї вікової групи дає підстави для розробки змісту соціально-педагогічної підтримки, котра передбачає створення умов покращення даного процесу з використанням мистецтва як засобу, що надає можливості для здійснення нереалізованих потреб, досягнення емоційної стійкості, позбавлення негативних психічних станів, активізацію творчої діяльності, розширення кола соціальних зв’язків у сучасних умовах тощо.
Лисенко Ю. О. Cпецифіка соціалізації людей похилого віку в інформаційному суспільстві / Ю. О. Лисенко // Social Work and Education. – Тернопіль, 2018. – № 4. – Т. 5. – С. 33–44.
Keywords: специфіка; соціалізація; люди похилого віку; інформаційне суспільство.