Формування мовленнєвої компетентності дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру - Бєлєніхіна, Ольга (My University, 2024)
Робота присвячена питанням формування мовленнєвої компетентності дітей старшого дошкільного віку з розладами аутистичного спектру. Схарактеризовані специфічні особливості мовлення старших дошкільників з аутистичними порушеннями, визначені основні завдання з формування мовленнєвої компетентності дошкільника з аутизмом. Розроблена експериментальна діагностична програма визначення рівня сформованості мовленнєвої компетентності дошкільників з аутистичними порушеннями та корекційна програма розвитку комунікативних навичок дітей з аутизмом, як складової мовленнєвої компетентності, з використанням елементів методик альтернативної комунікації. основу якої складають засоби етнопедагогіки. The work is devoted to the issues of forming the speech competence of children of senior preschool age with autism spectrum disorders. The specific features of the speech of senior preschoolers with autistic disorders are characterized, the main tasks for the formation of the speech competence of a preschooler with autism are determined. An experimental diagnostic program for determining the level of formation of speech competence of preschoolers with autistic disorders and a correctional program for the development of communicative skills of children with autism, as a component of speech competence, using elements of alternative communication methods, have been developed. the basis of which are the means of ethnopedagogy.
Бєлєніхіна О. О. Формування мовленнєвої компетентності дітей дошкільного віку з розладами аутистичного спектру : кваліфікаційна робота бакалавра / Бєлєніхіна Ольга, студентка 511 соз гр.; наук. керівник Алла Яцинік – Харків, 2024. – 62 с.
Keywords: розлади аутистичного спектру, мовленнєва компетентність, розвиток мовлення, комунікативні навички, діти старшого дошкільного віку, альтернативна комунікація; autism spectrum disorders, speech competence, speech development, communicative skills, children of senior preschool age, alternative communication