Підготовка майбутніх учителів до організації національно-патріотичного виховання молодших школярів - Булатнікова, В. (My University, 2019)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вирішення завдань, що стоять перед українською школою в контексті реалізації Концепції «Нова школа. Простір освітніх можливостей». У роботі здійснено теоретичний аналіз наукової літератури й розкрито педагогічні аспекти підготовки майбутніх учителів початкової школи до організації національно-патріотичного виховання молодших школярів. Мета дослідження полягає у виявленні впливу теоретично обґрунтованих умов підготовки майбутніх учителів на рівень сформованості у них готовності до організації національно-патріотичного виховання молодших школярів. Завдання дослідження: На основі аналізу наукової літератури розглянути національно-патріотичне виховання молодшого школяра як педагогічну проблему, уточнити суть педагогічних понять «національне виховання», «патріотичне виховання», «національно-патріотичне виховання» та встановити зв'язки між ними. Охарактеризувати особливості професійної підготовки майбутніх учителів початкової школи у ЗВО до організації національно-патріотичного виховання школярів. Науково обґрунтувати педагогічні умови підготовки майбутніх учителів до організації національно-патріотичного виховання молодших школярів та експериментально перевірити вплив реалізації педагогічних умов підготовки майбутніх учителів початкових класів на формування у них відповідної готовності. В роботі схарактеризовані поняття «національне виховання», «патріотичне виховання», «національно-патріотичне виховання» та сучасні підходи до формування у майбутніх учителів початкової школи готовності до організації національно-патріотичного виховання молодших школярів. Визначено критерії й показники та виявлено сучасний стан готовності майбутніх учителів початкової школи до організації національно-патріотичного виховання молодших школярів. Теоретично обґрунтовано й розроблено запропоновані педагогічні умови та описано специфіку їх впровадження в процесі викладання «Загальної педагогіки» у педагогічному закладі вищої освіти. Доведено ефективність цілеспрямованої реалізації даних умов.
Keywords: професійно-педагогічна підготовка, майбутній учитель початкової школи, викладання, педагогічні умови, національно-патріотичне виховання; professional and pedagogical training, future primary school teacher, teaching, pedagogical conditions, national-patriotic education; профессионально-педагогическая подготовка, будущий учитель начальной школы, преподавание, педагогические условия, национально-патриотическое воспитание